De identiteit van een bedrijf wordt ook uitgedrukt door het ontwerp van zijn werkruimte. Flex-desks, vergaderruimtes waar je rechtopstaand praat, vanop afstand werken: de architectuur van kantoorgebouwen kent heel wat nieuwe trends. Beleeft het ‘kantoor van papa’ zijn laatste dagen?
Het kantoor was altijd al een showcase voor een bedrijf. Maar het is vooral een belangrijke managementtool. Partities en openingen vertellen alles over de filosofie van een bedrijf. Hoe zal het werk van morgen passen in de toekomst van onze steden? Pendeltijd, sociale en economische mix, work-life balance … Het zijn stuk voor stuk problemen die vastgoedprofessionals zullen moeten beantwoorden. Een van de belangrijkste debatten over het kantoor van de toekomst is de flexibiliteit van de tertiaire gebouwen. Met de wil niet langer gebouwen te creëren met enkel open space, maar waar wel met ruimtes die zich aanpassen aan de verschillende vormen van werken.
Men wil de werkruimte doorbreken en zakenwijken zoals het Parijse La Défense in Frankrijk tonen hoe dat kan. “We waren lang tevreden met het naast elkaar neerpoten van torens, observeert Marie-Célie Guillaume, CEO van Paris La Défense. Vandaag willen we linken creëren.” Met bars, restaurants, ontmoetingsplekken … Als we willen inzetten op een sociale mix, dan moet ook de zakenwijk verschillende soorten bedrijven aantrekken. Zoals start-ups en kmo’s.
Na het co-worken is het nu tijd voor corpo-working. Corpo-working is een samentrekking van ‘corporate’ en ‘co-working’. Deze nieuwe organisatie wil een open en gedeelde werkruimte in een bedrijf creëren en maakt een opmars bij verschillende bedrijven zoals ING, Procter & Gamble en SAP. In Frankrijk is de telecomgroep Orange een pionier met zijn Villa Bonne Nouvelle. Dat is een corpo-working ruimte waar je zowel werknemers, freelancers als start-upondernemers vindt.

Corpo-working @ la Villa Bonne Nouvelle
Noch thuis, noch op het werk
De ruimte van 350 m2 werd ontworpen als een levend laboratorium en biedt een zestigtal professionals de kans gedurende negen tot twaalf maanden naast elkaar te werken. De ruimte is volledig open en kan worden aangepast aan de noden van de medewerkers. De enige vaste punten zijn de gemeenschappelijke keuken en het salon. Verder beschikt iedereen over een locker en een doos met wielen. Die kunnen georganiseerd worden zoals je wilt. Er is ook een rustruimte waar recent werd geëxperimenteerd met een siëstacocon waar je 15 tot 25 minuten kon dutten.
Deze mix van het privé en professionele leven maakt ook dat de kantoren minder ‘verzuild’ moeten worden ontworpen. ““Wat de lay-out van de werkplek betreft, is aangetoond dat het aannemen van verschillende houdingen om te werken leidt tot meer creativiteit en meer samenwerking. Tegelijk werd vastgesteld dat mensen soms nood hebben om alleen te zijn om zich te kunnen concentreren binnen die continue uitwisseling van ideeën. Er moet dus ook meubilair zijn dat dit mogelijk maakt en waar je ook persoonlijke gesprekken kan voeren“, licht de groep toe. Die biedt nu een veelheid aan open en gesloten ruimtes aan die zich aanpassen aan de gebruikers.
Tags: architectuur, corpo-working, kantoor, open space, Orange