MENU
Urban Farm © Chuttersnap

Zal agritectuur binnenkort onze steden voeden?

The Anti-High Rise The Net tower in Seattle © NBBJ

Seattle: het eerste ‘anti-wolkenkrabber’ kantoorgebouw

Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen

5 oktober 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Oslo: een bibliotheek met de blik op de stad

De bibliothecarissen wilden een gebouw dat de bezoekers aanmoedigt om alle nieuwe installaties en activiteiten die een moderne bibliotheek te bieden heeft, te komen verkennen. 

De Deichman Bjørvika (Deichman-bibliotheek) is een open en intrigerend gebouw van 18.000 m2 dat je voortdurend uitnodigt om achter het hoekje te kijken en nieuwe plekjes te ontdekken. De bib is al bij al klein. Om te veel verdiepingen te vermijden is met overhangende muren gewerkt. De eerste verdieping kijkt uit op de straat, de vierde torent zo’n 20 meter boven de stad uit en is in feite een afdak boven de ingang.

Het ontwerp is een samenwerking tussen architecten Lund Hagem en Atelier Oslo. Zij kozen ervoor het daglicht langs alle kanten naar binnen te halen en voorzagen een lichtschacht die zowel licht naar binnen laat stromen als een inkijkje geeft achter de schermen van deze indrukwekkende gemeentelijke bibliotheek. 

  • Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen
    Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen
  • Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen
    Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen
  • Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen
    Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen

Een publiek gebouw dat baadt in het licht 

Vooral belangrijk was een gevoel van openheid en verbinding met de stad. Daarom is de gevel van de benedenverdieping volledig transparant. Zoals wel vaker in de Scandinavische architectuur worden stevige isolatie en uniforme en rijkelijke verdeling van daglicht gecombineerd. Het diffuse glas binnen verzacht de indruk van gesloten wanden, zodat het interieur baadt in een zacht en uniform licht. In alle hoeken van het gebouw geven panoramische vensters uit op prachtige gezichten in alle richtingen. 

Licht, altijd weer licht. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord