MENU

De ideale duurzame stad van de toekomst is in...

Brussels WTC © DR

Brussel: ZIN of de circulaire wederopbouw van het World...

22 november 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Milieu

Oslo: een duurzaam Munch Museum dat voor iedereen toegankelijk is

Het werk van Edvard Munch zal eindelijk kunnen genieten van een setting die het talent evenaart van deze wereldberoemde Noorse schilder, auteur van de beroemde De Schreeuw.

In Oslo opent het Munch Museum eind 2021 zijn deuren, na jaren van controverse en uitstelgedrag, inclusief politieke problemen rond het voorgestelde ontwerp en de locatie, evenals vertragingen omwille van de pandemie. Dit museum zal vijf keer groter zijn dan het oorspronkelijke museum dat dateert uit 1963 (tijdens zijn leven had Munch zijn) en dat net zijn deuren heeft gesloten. Het nieuwe gebouw, ontworpen door de firma Estudio Herreros uit Madrid, zal een rijke collectie Noors erfgoed en cultuur bevatten, evenals duizenden werken van Munch die zijn hele fonds afstond aan de stad Oslo.

Richting horizon

Oslo MUSEO MUNCH ©Adrià_Goula

Oslo MUSEO MUNCH ©Adrià_Goula

De nieuwe 13 verdiepingen tellende, 60 meter hoge structuur is bedoeld als een dynamisch centrum voor de hedendaagse cultuur en richt zich op verschillende demografische groepen en een verscheidenheid aan publieke belangen. Het museum is ontworpen als een opwaarts pad dat een gevoel van verticale communicatie creëert. De programmatische complexiteit van de diensten en faciliteiten van het museum zal afnemen naarmate de bezoeker stijgt: de begane grond zal de meeste functies bevatten – een restaurant, cafés, kantoren, bibliotheek, onderwijsafdeling, enz. — en deze zullen geleidelijk afnemen naarmate de bezoekers het observatorium op het dak bereiken.

Het project werd gebouwd volgens de ecologische criteria van het passiefhuis. De gevels zijn bekleed met geperforeerd aluminium met verschillende opaciteiten die gedurende de dag subtiele lichttinten creëren. De witte, blauwe en grijze tinten weerspiegelen de kleuren van de rivier en de grote ramen van de Nationale Opera aan de tegenoverliggende oever.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord