MENU

Een shoppingtrip naar Galeries Lafayette in Luxemburg.

Wedstrijd: hout in de schijnwerpers

1 juli 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie

Paddenstoelen voor de bouw

Iedereen weet dat smurfen in paddenstoelen wonen. In het echte leven is dit niet het geval, ook al zijn bouwprofessionals zeer geïnteresseerd in deze installaties die binnenkort gebruikt zouden kunnen worden in de samenstelling van… beton!

Algemeen wordt aangenomen dat de bouw- en huisvestingssector ongeveer 39% van de koolstofvoetafdruk uitmaken. Bovendien produceert de bouwsector grote hoeveelheden schroot. In Groot-Brittannië gebruikt de bouwsector jaarlijks ongeveer 400.000 ton materialen, waarvan een kwart – 100 miljoen ton – vroeg of laat bij het afval terecht zal komen.

Beton (en vooral het cement dat in zijn samenstelling wordt gebruikt) is verantwoordelijk voor 8% van de koolstofemissies in onze moderne wereld. Ter vergelijking: de wereldwijde luchtvaartsector vertegenwoordigt 2%. Dit verklaart waarom professionals en onderzoekers elke oplossing die de ecologische voetafdruk van cement zou kunnen verminderen, bestuderen.

Hier komen de schimmels in beeld. Of één van hun derivaten, myceliumcomposiet, om precies te zijn. Mycelium is een restproduct van de kweek van paddestoelen (met name oesterzwammen). Dit landbouwproduct is een natuurlijk bindmiddel, een soort zelf-assemblerende supersterke lijm.

Des briques de mycélium fabriquées par l’entreprise américaine Mycoworks. © Mycoworks.

Myceliumbakstenen gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Mycoworks. ©Mycoworks.

Groeiende huizen

Uit onderzoek dat in verschillende universiteiten en laboratoria is uitgevoerd, blijkt dat er een enorm potentieel is voor de bouwsector. Momenteel wordt mycelium al gebruikt voor isolatiepanelen en milieuvriendelijke bakstenen. Maar in de toekomst zou het zelfs in beton kunnen worden verwerkt. Het zou mogelijk zijn om constructies te “cultiveren” uit agrarische reststoffen, goedkope, duurzame en biologisch afbreekbare materialen. Myceliumcomposiet is zowel licht als sterk, en sluit lucht in, uitstekende eigenschappen in de bouw of isolatie. “Champignonwit” heeft ook uitstekende thermische eigenschappen en is vuurbestendig.

La Mushroom Tower construite dans la cour du Moma PS1 à New York, la première tour entièrement organique. © The Living.

De Mushroom Tower werd gebouwd op de binnenplaats van MoMA PS1 in New York. Het is de eerste volledig organische toren. ©The Living.

Spannende mogelijkheden

Paddenstoelen zijn de afgelopen jaren al gebruikt bij de bouw van gebouwen. In New York, op de binnenplaats van het MoMa PS1- museum, bouwde het architectenbureau The Living de Mushroom Tower, het eerste gebouw die volledig werd gebouwd met myceliumstenen, afkomstig van kwekerijen waar paddenstoelen worden geproduceerd.

Ook andere sectoren hebben interesse in mycelium: er zijn tests uitgevoerd op het gebied van geluidsisolatie en verpakkingsmaterialen voor de bouw. Sterker nog: zelfs NASA is geïnteresseerd in dit derivaat van de paddenstoel, en is van plan het te gebruiken om toekomstige huizen te bouwen… op Mars!

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord