MENU

3 kantoren die je gelukkig maken

Luxemburg: kantoorvastgoed klopt alle records

18 februari 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Pantin wordt het nieuwe Parijse Brooklyn

Pantin, dicht bij de Parijse voorstad, kreeg een nieuw leven ingeblazen. Deze voormalige arbeiderswijk heeft vandaag een kunstzinnig aura, betaalbare prijzen per vierkante meter en is gemakkelijk bereikbaar. Zo is het uitgegroeid tot het vlaggenschip van Groot-Parijs.

Je vindt er trendy galerijen, een jachthaven, luxebedrijven, culturele events … In slechts één paar jaar tijd is Pantin uitgegroeid tot het nieuwe Brooklyn in Parijs. De referentie komt van de New York Times die een nieuwe toekomst voor deze vroegere arbeiderswijk voorspelde. Al tien jaar lang is deze arbeidersstad het toneel van ingrijpende veranderingen die zich alle afspelen rond de oevers van het Ourcq-kanaal in Seine-Saint-Denis. Er is een kunstgalerij gelegen in een voormalige boilerfabriek, het Centre national de la Danse, de nieuwe Philharmonie de Paris (1,1 miljoen bezoekers per jaar), een groot industrieel magazijn dat het hoofdkantoor van reclamebureau BETC werd. Maar ook trendy bars, een oud zwembad omgebouwd tot een serre en een theater in een oude fabriek. Twee luxe merken hebben er ook hun werkplaatsen: Chanel aan de ene kant en Hermès aan de andere kant.

  • Les grands Moulins de Pantin et le canal de l'Ourcq
  • Halles Pourchard de Pantin

De charme van het kanaal en industriële esthetiek

In dit smalle gebied, dat tot nu toe bestond uit fabrieken, braakland en magazijnen – maar zeer weinig woningen – kan men nu langs een aangelegde promenade bij de waterkant lopen. Daarnaast werden diverse nieuwe gebouwen langs het kanaal gebouwd, waarvan sommige met duizenden vierkante meter kantoorruimte, nieuwe groene ruimten en openbare voorzieningen, andere met een mix van sociale huisvesting en kunstenaarslofts. Het doel van de gemeenteraad : het creëren van een middenklassestad aan de rand van Parijs, met behulp van de oevers van de Ourcq om er recreatie en bars te ontwikkelen en stadsbewoners aan te trekken. Want de ruggengraat van het nieuwe Pantin is het kanaal : een oud litteken dat vandaag een levendige plek is geworden.

In 1997 heeft de gemeente Seine-Saint-Denis een lijst opgesteld van 486 gebouwen die bekend staan als “opmerkelijke erfgoedlocaties”. Vandaag de dag kan je de rehabilitatieprojecten niet meer bijhouden. Zo hebben ontwikkelaar Alios en architectenbureau ECDM een gemengd project ontworpen om een tweede leven te geven aan het voormalige industrieterrein van Les Halles Pouchard. 100.000 m² met een hotel, serres, kantoren, bedrijfsruimtes, terwijl een deel van de grote industriële structuren die langs het kanaal lopen, werden behouden. Het bouwproject is nog maar net begonnen, maar de gemeenteraad heeft de ogen al gericht op het tweede plan van stedelijke vernieuwing. Dit keer in de buurt Villette Quatre-Chemins, voorheen bekend om zijn ondermaatse huisvesting en zijn drugsproblemen. De stad kon een terrein van de SNCF kopen en zal er een ecologische wijk bouwen. Met de slogan: “Zin geven om te komen en er te blijven”.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord