MENU
International Well Building Institute

De WELL-norm meet hoe hoog het welbevinden in een...

Koolstofvrij: wat is de stand van zaken? 

Paris Biome © YMA

7 oktober 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Parijs: Biome brengt het kantoor weer naar het centrum van de stad

Een bioom (of vegetatiezone of ecozone) is een geheel van ecosystemen en daarnaast ook een naam die prima past bij het nieuwe gemengde project dat langzaam ontstaat midden in het 15de arrondissement van Parijs. 

De Société Foncière Lyonnaise, de oudste onderneming van deze aard in Frankrijk, staat aan het roer ervan. Kijk even mee: 23.000 m2, waarvan 21.000 m² kantoren, maar ook een restaurant, een auditorium, een coworkingruimte, een club … En al dat moois pal naast een gebouw uit de jaren zestig dat volledig gerenoveerd wordt en met glazen doorgangen verbonden met een nieuw gebouw. 

Maar dat is niet wat het zo origineel maakt. Dat is namelijk de ligging, in het hart van Parijs (en we weten allemaal hoe gespannen de vastgoedmarkt daar is). Biome permitteert zich de luxe van een groen eiland van zo’n 1300 m2, dat de toekomstige gebruikers van de kantoren het idee geeft zowaar in de natuur te werken. Dimitri Boulte, managing director van de SFL, zegt in Figaro dat het de bedoeling was ‘een levend ecosysteem te creëren waarin zo’n 2000 werknemers niet alleen kunnen werken en een sociaal leven opbouwen, maar zich ook in de natuur en in de omliggende wijk begeven. Het kantoor moet weer naar de stad komen’, zo besluit hij.  

Een nieuwe groene long voor de stad 

Het gevoel om in het groen te kunnen werken wordt nog benadrukt door de groenterrassen in de zakenwijk in het westen van Parijs. Dit zal een heuse trekpleister worden. Het geheel is een ontwerp van architectenbureau YMA – Yrieix Martineau Architecture, in samenwerking met agentschap Jouin Manku. 

Biome is ook een voorbeeld voor energieprestatie en milieuvriendelijkheid. De groenzones geven adem aan de wijk en 30% van de energie die hier verbruikt wordt, zal hernieuwbaar zijn. De loze vloeren zijn gerecycleerd en het terrazzo wordt verkregen door het bestaande marmer te verbrijzelen. De ontwerpers hopen de labels HQE 2015 Exceptional, BREEAM Excellent, LEED, Biodivercity en BBCA rénovation te behalen, referenties op het vlak van ecologisch bouwen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord