MENU

Biënnale van Venetië: Openbare ruimtes voor iedereen

Straatsburg: een stedelijk eiland in kleur

© Ateliers Jean Nouvel

22 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

Parijs: een nieuwe verticale buurt!

Het ongelooflijke nieuwe project voor gemengd gebruik van Ateliers Jean Nouvel, gelegen in de wijk Gennevilliers, biedt een “buurtgebouw” dat beantwoordt aan  de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van  stadsleven, werk en vrije tijd. Wat het zo bijzonder maakt: het strekt zich niet uit in de oppervlakte, maar in de hoogte. 

Situé en bordure de Seine, en face du village olympique et paralympique des jeux de 2024, le projet baptisé Jeuneville (variation amusante sur Gennevilliers) accueillera une communauté de 7500 personnes. A qui on proposera un cadre de vie et de travail durable et inspirant, un lieu de synergies conçu pour une nouvelle génération de citadins.

On connaît l’appétence de Jean Nouvel pour les projets hors normes. Celui-ci en est assurément un. Jeuneville est une réponse inédite et spectaculaire à la question de l’étalement urbain, un sujet particulièrement crucial en région parisienne où l’espace constructible est cher et rare : l’éco-quartier se développera donc en hauteur plutôt qu’en s’étalant. La structure est adaptable, chaque “couche urbaine” étant suffisamment flexible et modulable pour permettre un changement des affectations et des espaces. L’ensemble est à faible consommation carbone et proposera de hautes performances environnementales : énergie solaire photovoltaïque, éléments préfabriqués en ossature bois, structure résiliente en béton à bas carbone, mutualisation des ressources énergétiques…

© Ateliers Jean Nouvel

© Ateliers Jean Nouvel

Alles bedacht voor de volgende generatie en de nieuwe economie

Deze verticale wijk van 12 (!) verdiepingen is gestructureerd rond twee grote oppervlakken. Ten eerste een kantoorruimte voor technologie, media en creatieve bedrijven. Ten tweede woonruimtes in de vorm van co-housing en studentenhuisvesting. Allemaal aangevuld met restaurants, winkels, een fab lab, sportfaciliteiten maar ook onderwijsruimtes (een school of een universitaire afdeling) om de samenwerking en socialisatie tussen bewoners, buurtbewoners en de wereld van het werk te versterken. De ambitie van Jean Nouvel: “het samenbrengen van de jonge werknemers van morgen en innovatieve bedrijven te bevorderen”.

Dit baanbrekende project omvat een centraal plein dat een reeks evenementen, vertoningen en markten organiseert, maar ook aangelegde terrassen (in totaal 30.000 m2 aan ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn). Jeuneville (gepland voor 2025)  heeft als doel om de diversiteit te bevorderen, maar ook om een nieuwe buurt tot leven te laten komen om er de meest levendige en inclusieve stedelijke ruimte van te maken, een campus die “de levensstijl van Groot-Parijs radicaal heruitvindt”.

Voor dit project werkte Jean Nouvel samen met het kantoor Samuel Nageotte Architectures. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord