MENU
Jewel Changi © Safdie Architects

De grootste overdekte waterval ter wereld bevindt zich in...

Block Chain

Hoe blockchain een revolutie in de Smart City kan...

© Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel

19/06/2018 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Parijs maakt zich klaar voor het Verticale Dorp van Fujimoto

Sou Fujimoto, getipt om de toekomstige toren aan Delta in Oudergem te bouwen, zal een immens project in hout tekenen dat zal worden opgetrokken aan de rand van Parijs.

De Japanse architect Sou Fujimoto tekende onlangs een gloednieuwe toren voor de Deltasite in Oudergem en won net de wedstrijd Inventons la Métropole du Grand Paris met zijn Village Vertical. Het is een project dat verschillende functies verenigt: wonen, werken en sporten.

Het project wordt voorgesteld als een poëtische skyline en zal als een plantaardig dorp worden opgebouwd. De 3D-tekeningen tonen twee gebouwen in de typische stijl van Fujimoto die met elkaar door een brug zijn verbonden. De gebouwen bestaan uit kleine witte zuilen die ondersteuning bieden aan onregelmatige luifels, luxe glazen gevels en tal van begroeide balkons en daken. Het hele gebouw wordt tot de 17de verdieping uitgerust met een houten frame.

Het Village Vertical is 50 meter hoog en 120 meter lang. De totale oppervlakte is 28.200 m2, met 5.300 m2 kantoorruimte, 17.000 m2 woningen en 5.000 m2 sociale huisvesting. De begane grond en de daken hebben 6000 m2 gemeenschappelijke ruimte. Het gebouw wordt bovendien versierd met veelvuldige gedeelde en privé ruimtes met planten. Op die manier wordt een continue groene flow gecreëerd met restaurants, een crèche, een gemeenschapscentrum en een panoramische bar. Verder komt er ook een sportcentrum dat zich zal uitstrekken over de volledige hoogte van een deel van het gebouw en dat zal voorzien zijn van een klimmuur, een fitness en andere sportfaciliteiten.

  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
  • © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel
    © Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel

Het verzoenen van de stad en haar inwoners

Net zoals in Oudergem is de bouwgrond voor dit project te vinden aan de ingang van de stad in een transitiezone tussen economische en commerciële ruimte en woonwijken met vooral laagbouw. Het is opgebouwd rond drie principes: iconische architectuur, diversificatie van functies en een concrete maar tegelijk ambitieuze ecologische aanpak. “We willen het stadsweefsel tussen het centrum van Parijs en de voorsteden herstellen, zodat die laatste kan inzetten op verjonging. Village Vertical zal progressief in de skyline van Grand Paris verschijnen en uiteindelijk 50 meter hoog zijn“, schetst Paul Jarquin, CEO van REI Habitat, een bedrijf dat projecten in 100 % hout realiseert.

Net als andere Japanse architecten creëert Sou Fujimoto een nieuwe typologie van gebouwen. Hij is geobsedeerd door lichtheid, wit en overgangsfasen en wil zo natuur en architectuur verzoenen en een nieuwe manier van wonen voorstellen. In februari 2014 had hij al een wedstrijd van de stad Montpellier gewonnen, in samenwerking met de Franse Nicolas Laisné en Manal Rachdi. De uitdaging: ontwerp een gemengde toren van 10.000 m2 met woonruimte, een restaurant, een kunstgalerie, een panoramische bar en kantoren. Het gebouw, dat momenteel nog in opbouw is, zal geschiedenis schrijven in Europa. De Arbre blanc, 56 meter hoog, is zo ontworpen dat de inwoners buiten kunnen leven en kunnen genieten van het mediterraanse klimaat: de 193 balkonnen-terrassen (de takken van de boom) zijn soms even groot als de bijhorende appartementen. Dit gebouw dat de zwaartekracht tart, zal dit jaar klaar zijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord