MENU
© Chuttersnap

Stadsbossen: een nice-to-have of een nuttige oplossing?

© Dylan Nolte

Renovatie: wat is dat precies?

Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond

11/10/2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie, Vastgoed

Parijs: stad tussen kantoren, kantoor midden in de stad

De relatie verkennen tussen gebouwen en hun omgeving, zodat elke plek uniek wordt. Dat is de uitdaging voor de nieuwe hoofdzetel van Orange Monde, die zich vestigde in Issy-les-Moulineaux.

Het gebouw The Bridge, waar sinds de zomer van 2021 5000 werknemers zitten, herstelt een oude hal (in de stijl van Eiffel) in ere. Tegenwoordig is ze integraal onderdeel van het nieuwe complex aan de rand van Parijs. Ze is met andere woorden van de 19de eeuw naar de 21ste gekatapulteerd. Van afbreken was hier geen sprake, wel van conservatie en renovatie. Zo luidt het credo van architect Jean-Paul Viguier,  een vooraanstaand figuur in de rehabilitatie: ‘Ik probeer de slinger altijd een beetje meer te laten doorslaan van erfgoed richting moderne architectuur.’ 

Deze ‘binnenstad’ vertrekt van de architectonische methode, waarbij elke verdieping een laag op zich is, bewoond, voorzien van binneninrichting en buitenruimten.  

.

  • Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond
    Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond
  • Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond
    Paris Le Bridge © Nicolas Grosmond

Architecturale uitmuntendheid ten dienste van het welzijn.

Zoals Jean-Paul Viguier zegt: ‘Als je het hebt over grote kantoorgebouwen, dan vergeet je soms architectuur te vermelden. Vandaag zijn kantoren geen hermetische, van de stad afgesloten ruimten meer, maar zijn ze inclusief en gemeenschappelijk. Ik probeer altijd een link te maken met de stad, de stad naar binnen, in het gebouw, te halen.’ Praktisch betekent dat bijvoorbeeld dat je vanaf de straat kan zien wat er op de lagere verdiepingen gebeurt. Nog een idee: coworkingruimten installeren in de hal, maar ook winkels en restaurants die open en toegankelijk zijn, ook buiten de kantooruren. 

Het gebouw bestaat uit een aantal takken die met elkaar verbonden zijn, zowel verticaal (alle verticale circulatie is verlucht en verlicht) als horizontaal (een ruime patio verbindt de twee gebouwen, er zijn terrassen en tuinen die voor groen en een buitengevoel zorgen). ‘Ik wilde een plek die baadt in licht, die de mensen die er werken, voortdurend stimuleert.’

Nog een laatste staaltje grafische durf: het gebouw zal ook voorzien zijn van een enorme ‘lade boven de leegte’, een 15 meter grote overstek boven de hal, enkele tientallen meter hoog. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord