MENU
Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin

Het legendarische treinstation van Helsinki: een cruciaal knooppunt van...

Looppark luxembourg

Luxemburg: de circulaire economie is net als Lego!

Pologne Nexus 21 © Studio Libeskind

26 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Polen: 21 werven om van Łódź een 21e-eeuwse stad te maken!

Architecturale superster Daniel Libeskind brengt nieuw bloed naar zijn geboortestad Łódź met een grootschalig architectonisch project genaamd Nexus21: de transformatie en heruitvinding van verwaarloosde gebouwen en ruimtes op 21 percelen van de stad.

Deze ruimtes zijn leeg of ronduit braakland, ze zijn residentieel of commercieel, of zelfs verlaten openbare ruimtes. Deze 21 percelen worden nu herzien en omgevormd tot culturele knooppunten die zijn ontworpen om de innovatie en creativiteit van de stad te laten zien in industrieën zoals architectuur, textiel, mode en film, die allemaal sleutelelementen zijn van het erfgoed van de stad.

Het project omvat ook een architectuurcentrum. Het opvallende geometrische ontwerp van glaswerk heeft glazen lichtkoepels en een groen dak, evenals geavanceerde technologieën.

 • Nexus 21 © Studio Libeskind
  Nexus 21 © Studio Libeskind
 • Nexus 21 © Studio Libeskind
  Nexus 21 © Studio Libeskind
 • Nexus 21 © Studio Libeskind
  Nexus 21 © Studio Libeskind
 • Pologne Nexus 21 © Studio Libeskind
  Pologne Nexus 21 © Studio Libeskind

Een hele stad regenereren

Vervolgens komt er een centrum van mode-innovatie, in het teken van de geschiedenis en tradities van de textiel- en mode-industrie van Łódź. De plek is een generator van innovatie en technologie om nieuwe creatieve ideeën naar een historische industrie te brengen.

Libeskind zei dat “het Nexus21-project erop gericht is zinvolle verbindingen te creëren in de stad door het geheugen, de geschiedenis en de vitale energie van de stad en de inwoners van Łódź tot uitdrukking te brengen.”

Er is ook een House of Futures gepland. Dat is een centrum dat is ontworpen om vragen te onderzoeken die verband houden met de toekomst van de stad en hoe mensen er willen wonen. Zoals uitgelegd door de architect (auteur van het Joods Museum in Berlijn en het Master Plan of Ground Zero in New York), “wil elk project een uniek verhaal vertellen over de buitengewone kracht en macht van de stad en haar burgers.”

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord