MENU
Rome maison carcérale © Alessandro Lana - Groupe G124 - Fondazione Renzo Piano

Renzo Piano’s geschenk aan gedetineerde vrouwen

Parkour Prague © Stavební spořitelna České spořitelny

Een 3D-parkour om de stad Praag tot leven te...

La Casa da Árvore © Fernando Guerra

21 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Portugal: een school gemaakt van beton… en kurk!

Portugal is ’s werelds grootste producent van kurk. Hier is een architectonisch project dat dit nationale erfgoed oproept en tegelijkertijd een intieme verbinding met de natuur mogelijk maakt.

Het Casa da Árvore (de boomhut) is een basisschool in Leiria, een klein stadje in het centrum van het land. Het werd ontworpen door een lokaal kantoor, Contaminar Arquitectos. Met een specifiek verlangen: de banden met het nabijgelegen dennenbos versterken. Het project begon ook vanuit een reflectie op een boomhut, de droom van alle jongere generaties. 

De school, voltooid in 2020, wilde niet alleen profiteren van de geografische context van het gebouw – tussen een woonwijk en een bosgebied – maar ook de pedagogie van de school zelf weerspiegelen. “Het doel was ervoor te zorgen dat kinderen constant in contact komen met de natuur.

  • La Casa da Árvore © Fernando Guerra
    La Casa da Árvore © Fernando Guerra
  • La Casa da Árvore © Fernando Guerra
    La Casa da Árvore © Fernando Guerra
  • La Casa da Árvore © Fernando Guerra
    La Casa da Árvore © Fernando Guerra

Een project ontworpen voor de leerlingen

Het idee om klaslokalen te verbinden met de buitenruimte was het startpunt”, legden de ontwerpers uit. Dankzij de grote ramen wordt de tuin moeiteloos een verlengstuk van de klaslokalen. Er kunnen op elk moment lessen buiten worden gegeven als het weer het toelaat. Er werd gekozen voor ruwe, kale materialen zoals gerecycled hout, kurk en beton. Sterker nog: er is gewerkt rekening houdend met de gevoeligheid van kinderen. Het beton op de muren, wat meestal koud aanvoelt, werd geschuurd zodat leerlingen de aderen in het materiaal kunnen zien, bijna als een knipoog naar boomwortels.

Bomen die “kunnen blijven groeien”. Door het idee van de boomhut verder te zetten, kan de school uitbreiden als dat nodig is. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord