MENU
Housing Spaarndammerhart Amsterdam by Korthtielens architecten © Dennis De Smet.

Amsterdam: hedendaagse sociale huisvesting geïnspireerd op het verleden

ZHA Vilnius Connect © Frontop

Vilnius: het treinstation, het hart van de stad

7 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Atenor, Milieu, Technologie, Vastgoed

Renovatie met respect voor de stad en haar inwoners

In de stad is de renovatie van woningen of kantoren een krachtige motor voor de transformatie van het vastgoedbestand. Een renovatie lijkt in een stedelijke omgeving minder complex dan een sloop/wederopbouw. En daar is een reden voor.

Stel je even voor dat gigantische kranen, bulldozers en een armada vrachtwagens in een dichtbevolkte buurt verschijnen. Allemaal bedoeld om duizenden tonnen puin, afval en andere overblijfselen van een gebouw dat overbodig is geworden in het stedelijke landschap te vernietigen, te malen en vervolgens te evacueren. Denk aan de eindeloze overlast dat dit zal veroorzaken: stof, verkeer, geluidsoverlast, trillingen …

Vastgoedontwikkelaars hebben al lang begrepen dat het minder moeilijk is om een gebouw in de stad te renoveren dan om het te vernietigen en vervolgens een nieuw gebouw neer te zetten. Tegelijk zal een intelligente en respectvolle renovatie altijd gepaard gaan met een reeks maatregelen en voorzorgsmaatregelen die essentieel zijn voor de goede werking van een grootschalig project, om het dagelijks leven van lokale bewoners zo min mogelijk te impacteren.

Renovation © Paul Hanaoka

Renovation © Paul Hanaoka

Een permanent monitoringsproces

Stedelijke renovatie veronderstelt anticipatie. Door te anticiperen op mogelijke problemen slagen we erin om de impact op de bouwplaats en de bewoners te minimaliseren. Vandaar het belang van goede communicatie met de buren (maar ook bedrijven en overheid), van rigoureuze planning van het komen en gaan van vrachtwagens, van een ritmische fasering van de werken en respect voor de omliggende activiteiten. Zo kan het schema van lawaaierige taken bijvoorbeeld worden aangepast aan het functioneren van de buurt.

Renovation © Mike Kononov

De voorbereidings- en ontwerpfasen zijn ook cruciaal, waaronder een volledige identificatie van de bodemgesteldheid en de nutsvoorzieningen onder de te renoveren structuur. Andere punten om rekening mee te houden: de veiligheid van voorbijgangers, de akoestische meting van geluid op de bouwplaats, trillingscontrole, logistiek en benodigdheden ter plaatse (opslagruimten worden vaak beperkt door de grootte van het te renoveren gebouw), de mogelijke bescherming van naburige gebouwen en openbare wegen, strikte naleving van wettelijke bepalingen, nauwkeurige en anticiperende monitoring van de benodigde apparatuur en materialen en proactief risicobeheer.

Zelfs als renovatie in de stad een complexe onderneming blijft, zorgt dit voor meer respect voor het milieu en de buurt. Met als constante, een filosofie gericht op oplossingen die de kwaliteit van het stadsleven respecteren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een antwoord