MENU

Groene obligaties om te slagen in de koolstoftransitie

Ikea Vienna

IKEA opent zijn eerste exclusieve voetgangerswinkel in Wenen

26 augustus 2022 Comments (0) Andere, Mobiliteit, Vastgoed

Revitalisering van stedelijke centra: een evenwichtsoefening

De recente pandemie en de opeenvolgende lockdowns hebben de uittocht van de steden naar het platteland versneld. Om hier wat aan te doen moeten steden opnieuw aantrekkelijk worden. Een nieuwe adem vinden kan enkel slagen als steden het juiste evenwicht vinden tussen alle elementen die samen het stedelijke ecosysteem vormen.

IKEA parking © Ruddy Corporan

IKEA parking © Ruddy Corporan

Handel is belangrijk op het vlak van nabijheid en voor het sociaal weefsel: zonder handel is een stad gedoemd te verdorren. Met de lancering van zijn eerste autovrije IKEA winkelpunt te Wenen Westbahnhof, wil de Zweedse kitmeubelgigant pionier worden in het stedelijke centrum en het debat aanwakkeren. Feit is ook dat leveringen van omvangrijke artikelen zullen worden uitgevoerd door elektrische voertuigen.

IKEA’s initiatief heeft de verdienste dat het de dynamiek van stedelijke centra nieuw leven inblaast en ze zo veerkrachtiger maakt, maar is het realistisch om op zo’n distributiemodel te vertrouwen?

Nieuwe aanpak of monumentale fout?

In een tijd waarin grote winkelcentra aan de rand van steden hun aantrekkingskracht lijken te hebben verloren, wordt dit initiatief door sommigen toegejuicht, en door anderen met scepsis bekeken. Niemand blijft onverschillig. 

Op RetailWire

ijn de meningen verdeeld. Sommige experts zien dit als een nieuwe creatieve benadering van de detailhandel, anderen vragen zich openlijk af of IKEA zichzelf niet in de voet schiet, en een systeem ondermijnt dat zijn waarde over de hele wereld heeft bewezen. De huidige post-covid-periode lijkt de trend naar de terugkeer naar stadscentra die vóór de crisis vorm kreeg, te hebben omgedraaid. Door opeenvolgende lockdowns verlieten stadsbewoners de Europese steden en kozen ze voor levenskwaliteit.

De mix, essentieel onderdeel van stedelijke veerkracht

Om in te spelen op die balans tussen levenskwaliteit en economische dynamiek lanceerde de Franse regering het nationale plan Action Coeur de Ville voor de rehabilitatie van huisvesting, mobiliteit, ontwikkeling van openbare ruimte … Een soortgelijk programma genaamd Petites villes de demain wordt ook opgezet voor de kleinste gemeenten.

In België beveelt Up-City, een strategisch adviesbureau voor het evenwicht, het beheer en de ontwikkeling van ruimte, functionele diversiteit (kantoren-handel-huisvesting) aan om de veerkracht van stadscentra te versterken, zonder winkelcentra aan de rand van de stad op te geven maar er weliswaar een ander aanbod te voorzien. 

Bucharest © Jani Godari

Bucharest © Jani Godari

Ook in Hongarije en Roemenië hebben Boedapest en Boekarest ambitieuze dynamiseringsplannen van de stadscentra gelanceerd. Shopping, entertainment, sport en zelfs administratieve diensten krijgen nu een plek in het hart van de stad. Het Justitiewijk-project in Boekarest is een treffend voorbeeld.

Er kunnen tal van acties worden ontwikkeld. Maar welke revitaliseringsaanpak ook wordt gekozen, we mogen niet vergeten dat stadscentra een ecosysteem vormen waarvan de meerdere componenten (handel, diensten, cultuur, inwoners, bedrijven …) bijdragen aan hun vitaliteit. Alleen inzetten op handel leidt nergens toe als we niet investeren in een integrale en duurzame aanpak.

Palace of Justice in Bucharest, Romania

Palace of Justice in Bucharest, Romania

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord