MENU
Musée du plastique - Madrid ©-Imagen Subliminal

Madrid: een museum… helemaal in plastic!

© Thula Na

BREEAM: de geheimen van een label

Lille - Villa-Village © Anne de la Baume

11 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Rijsel: 26, Place aux Bleuets. Om samen te wonen, in de stad.

Hoe kunnen we de sociale banden in het stedelijk gebied versterken en ervoor zorgen dat generaties, situaties en achtergronden worden samengebracht? Missie geslaagd in Villa Village.

Dit imposante gebouw, gelegen in het centrum van de stad, werd gekocht en gerenoveerd door Anne de la Baume, een gepensioneerde Parijse vrouw die verliefd werd op Rijsel en een investering wilde doen met toegevoegde menselijke waarde. Hiervoor werd een stichting opgericht die de kosten van de renovatie (3 miljoen euro) van dit voormalige herenhuis dekte.

De Villa Village verwelkomt studenten, jonge professionals, senioren en mensen in moeilijkheden, die in sommige gevallen op straat hebben geleefd. Een mooie generationele en sociale mix en faciliteiten die uitwisselingen bevorderen: een wasruimte met wasmachines en droogkasten, een super uitgeruste keuken waar iedereen op elk moment gerechten kan bereiden — en zelfs delen — en een super comfortabele woonkamer. Het interieurontwerp maakt het voor iedereen mogelijk zich “als in een dorp” te voelen, zonder dat de huurders zich verplicht voelen met elkaar om te gaan als ze daar geen zin in hebben.

“In de stad zijn, dat is in het leven staan”

En dat alles in relatieve discretie: het project maakt geen gebruik van sociale netwerken of een website. Kandidaat-huurders worden gewoon uitgenodigd om naar de plek te gaan en hun aanvraag in de postbus achter te laten. Old-school dus.

Lille - Villa-Village © Anne de la Baume

Lille – Villa-Village © Anne de la Baume

Het ontwerp, daarentegen, is resoluut modern en innovatief: een deel van de renovatie onderging een eigentijdse architecturale interventie, omdat een verlenging van gespiegeld golfkarton de reflectie van de oude behuizing mogelijk maakt.

De huurprijzen zijn bescheiden (15 euro per m2) en de kosten (een van de originele aspecten van het initiatief) worden volledig betaald door de stichting. Wat hun achtergrond ook is, de meeste inwoners hebben gemeen  slechte woonomstandigheden gemeen (onhygiëne, dakloos, te hoge huur …). Meestal brengen verenigingen toekomstige huurders aan, die erna een huur van ongeveer 20% goedkoper zullen betalen dan wat gangbaar is in Rijsel. Ze zullen ook niet aan de regel moeten voldoen een loonbrief, een inkomensgarantie of een huurgarantie voor te leggen.

De aspiratie van Anne de la Baume? Anderen aanzetten en inspireren om het idee van coliving verder te zetten met het Villa Villages-concept in Frankrijk. “In plaats van gebouwen te ontwikkelen voor enerzijds studenten en anderzijds voor ouderen, is het beter deze te combineren“, adviseert ze.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord