MENU
Work on the road to complete the next lanes.

Wallonië plant een ‘betonstop’ in 2050

The Elbphilharmonie - Herzog and de Meuron

Algoritmes: een revolutie in de architectuur?

Processed with VSCO with f2 preset

16 maart 2018 Comments (0) Technologie, Vastgoed

Schuilt de Smart City in 5G?

Onder impuls van Europa zou Brussel de 5G-trein niet mogen missen. De ‘te strenge’ emissienormen maken de overstap naar die technologie in de hoofdstad echter onmogelijk. Een gevaar voor het welslagen van een ‘digitaal Brussel’?

Steeds méér: dat belooft 5G, de volgende generatie van mobiele technologie. Meer debiet, meer snelheid en meer dekking om meer mensen en meer locaties met elkaar te verbinden. 5G is coming, maar niet overal aan hetzelfde tempo. Terwijl de Europese Unie haar lidstaten aanraadt om op hun grondgebied 5G-netwerken uit te bouwen en tegen 2020 een voorbeeldstad te kiezen, zouden Luik of Antwerpen de stad Brussel als digitale metropool nog snel kunnen inhalen. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria. Reden: de ‘te strenge’ emissienormen maken de overstap naar die technologie in de hoofdstad van Europa onmogelijk. En dan zijn er nog de gemeentebelastingen op gsm-masten, die in de rest van het land vrijwel nergens nog bestaan.

Waartoe dient die technologie? Met een debiet van 10 gigabytes per seconde (100 keer sneller dan 4G), maakt 5G uitéénlopende toepassingen mogelijk. Er wordt vooral uitgekeken naar ‘slimme’ steden, fabrieken en kantoren, zorgverlening op afstand en geconnecteerde of zelfs autonome wagens. Die auto’s bewegen zich zelfstandig door het verkeer, ontwijken voetgangers en voorkomen files op voorwaarde dat ze onder elkaar kunnen communiceren. Om veiligheidsredenen mogen dergelijke voertuigen geen vertraagde responstijden hebben. Gigabytes per seconde volstaan dan ook niet om ze te kunnen inzetten.

Wat de ‘slimme’ steden betreft, wordt vooral gehoopt op een betere lokale dienstverlening. Combitickets voor het openbaar vervoer, beheer van parkeerplaatsen en verkeer, openbare verlichting die op specifieke behoeften inspeelt,… Er zijn talloze voorbeelden. 5G zou het businessmodel in bepaalde sectoren overhoop kunnen halen! Zo werkt Nokia voor ambulante zorg samen met artsen verbonden aan het ziekenhuis in het Finse Helsinki. In samenwerking met Deutsche Telekom werd in de haven van Hamburg een systeem voor fleet management opgezet. Concurrent Ericsson wil zijn fabrieken dan weer volledig digitaliseren. En in sommige moeilijk toegankelijke gebieden zou 5G de glasvezelkabel moeten vervangen en zonder dure ingrepen garant moeten staan voor een uitzonderlijk hoog debiet binnen de gebouwen.

Europa hinkt al achterop

De toekomst van mobiele telefonie ziet er dan ook veelbelovend uit, al heeft Europa nu al een achterstand. Volgens de CEO van Nokia heeft China momenteel de grootste voorsprong inzake die technologie. Ook de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea doen het uitstekend. Even vergelijken: in 2023 zal China 720 miljoen 5G-abonnees tellen, in Europa voorspelt CCS Insight er slechts 112 miljoen. De Europese Commissie maakte weliswaar 700 miljoen euro vrij voor onderzoek naar 5G, maar zelfs in de meest optimistische scenario’s zou het brede publiek er in Europa pas tegen 2021 gebruik van kunnen maken. Dat blijkt ook uit het feit dat op heel wat locaties – ook in België – de 4G-dekking nog niet rond is.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord