MENU
Carlo Ratti Associati

Milaan: vier seizoenen onder één dak

Een Indische luchthaven met 100% zonne-energie

26 augustus 2020 Comments (0) Architectuur, Vastgoed

Seattle: een winkelcentrum dat wordt omgebouwd tot woningen

Hoe zullen malls, de grote winkelcentra die zo geliefd zijn in de Amerikaanse buitenwijken, de Covid-crisis het hoofd bieden? Voor sommigen is de tijd voor een nieuw leven aangebroken.

Sommige Amerikaanse retail specialisten doen zeer pessimistische voorspellingen: bijna één derde van deze gigantische winkelcentra zou gedwongen kunnen worden te verdwijnen. Een aantal grote merken heropende hun winkels na de lockdown niet. Sommige grote spelers in de Amerikaanse economie worstelen om de huur te betalen van de commerciële ruimtes die zij in deze winkelcentra bezetten. Andere Amerikaanse retailreuzen, zoals Starbucks, Gap, Sears of Neiman Marcus, overwegen het aantal verkooppunten te verminderen.

In Lynnwood, een voorstad van Seattle, krijgt het winkelcentrum Alderwood alvast een nieuwe bestemming: de enorme ruimtes die door de pandemie leeg blijven, zullen worden omgevormd tot appartementen. Lynnwood is een slaapstad, voornamelijk bewoond door pendelaars die in Seattle werken. De stad had te kampen met een ernstig huisvestingstekort: de transformatie van het winkelcentrum is dan ook een zegen voor de autoriteiten.

De winkels zullen echter niet verdwijnen: ze zullen worden gecombineerd met 300 wooneenheden. Het is ook een kans voor de projectontwikkelaars om het buurtleven te bevorderen en de bewoners aan te moedigen om vooral te gaan winkelen en vrije tijd door te brengen op de site zelf in plaats van de auto te nemen. Deze ontwikkeling wordt gecombineerd met de bouw van een voorstedelijke trein (RER-type) die de aantrekkelijkheid van deze nieuwe woningen zal vergroten. De voorstad van Seattle is de thuisbasis van grote werkgevers zoals Boeing of Microsoft.

Andere, nog embryonale projecten, hebben betrekking op worstelende winkelcentra: in New Jersey bijvoorbeeld is een verlaten winkelcentrum uitgegroeid tot een preventiecentrum voor Covid-19. Andere commerciële complexen zouden dan weer tot kantoren worden omgebouwd.

De ambitie: rond het oude winkelcentrum een dorpsgevoel, een community, uitbouwen. Daarom is de overheid van plan om in de buurt sociale diensten en een school te bouwen. Want huisvesting is niet compleet zonder het sociale leven dat ermee gepaard gaat.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord