MENU
Urban rooftop farm Thammasat-university (Bangkok)

Thailand:Azië’s grootste stedelijke dakboerderij

Rotterdam: kunst, een weerspiegeling van de stad

Sidney © Woods Bagot - CBA Axle

06/11/2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

Sidney: kantoren die werden ontworpen met de zon

De nieuwe financiële campus van een bank in Sidney, werd gebouwd op basis van licht en duurzaamheid, maar ook met de nadruk op mensen en welzijn.

Australiërs houden van de zon, dat is een understatement. En de architectuur down under was altijd al gefocust op licht en de verbinding met buiten.

Axle, de nieuwe campus van de Commonwealth Bank of Australia, gaat een stap verder: er wordt zonlicht gebruikt om het gebouw zelf van stroom te voorzien, waardoor het één van de meest duurzame werkplekken in Australië is geworden. Het is ontworpen door Studio FJMT, in samenwerking met Woods Bagot voor het interieurdesign.

Dit intelligente gebouw op mensenmaat is geschikt voor 5.300 medewerkers. Die de hele dag kunnen genieten van natuurlijk licht. De 646 zonnepanelen van het gebouw vermijden een jaarlijkse uitstoot van ongeveer 328 ton kooldioxide. Delen van het gebouw zijn zelfs uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn.

  • Sidney © FJMT - Nicole England Axl
    Sidney © FJMT - Nicole England Axl
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
  • Sidney © Woods Bagot - CBA Axle
    Sidney © Woods Bagot - CBA Axle

Het gebouw is ontworpen met behulp van een reeks technieken die energie-efficiëntie, waterbesparing en duurzaamheid bevorderen. De lucht die je er inademt, is 100% zuiver (geen gerecycleerde lucht), er is een ecosysteem van 4.000 planten … Het hergebruik van materialen werd zeer ver doorgedreven: Axle werd gebouwd met gerecycleerd beton, gerecycleerde metalen wapeningen, de volledige geluidsisolatie bestaat uit hergebruikte PET-verpakkingen … En dat is lang niet alles: er zijn ook binnenterrassen, een kinderopvang, een wellnesscentrum, een tuin op het dak met eetbare of geneeskrachtige planten. En alles wordt beheerd door de lokale Aboriginal-community.

Laten we het laatste woord overlaten aan Amanda Stanaway, die Woods Bagot runt: “Omdat het gebouw bijna volledig gerecycled is, moet je onvolmaaktheden aanvaarden. Het hout heeft knopen, de nerven zijn niet altijd dezelfde, de kleur is niet altijd overal dezelfde. Maar deze variaties maken integraal deel uit van het creëren van een mensgericht resultaat.”

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord