MENU
Un futur gratte-ciel de Manhattan en forme de U

Een toekomstige wolkenkrabber van Manhattan in U-vorm

La biosphère géante d’Amazon

De reusachtige biosfeer van Amazon

Des cabines de sieste en pleine ville

23 mei 2017 Comments (0) Architectuur

Siëstahokjes midden in de stad

Omdat we allemaal de drang voelen om ons los te maken van de stad terwijl we er toch in zitten, hebben architecten de oplossing bedacht: een boom met nesten die je verwelkomen wanneer je nood hebt aan een break.

De stad is een stroom. We werken er, wonen er, trekken erdoor, vaak met de auto, en altijd proberen we onze verplaatsingen te optimaliseren. Gemiddeld zijn we 70% van onze actieve tijd bezig met ons te verplaatsen en te werken. Een pauze is dan ook meer dan welkom. Maar waar houdt je die? Twee Poolse architecten van bureau OCTO hebben over deze vraag nagedacht.

Om ervoor te zorgen dat de stedelijke bevolking een siësta kan houden na de lunch en zich kan ontspannen zonder de stad te verlaten, bedachten ze de “Tree Hopper” of kangoeroeboom. Deze structuur bestaat uit transparante cocons, geweven van polyester, die in de bomen gehangen worden. Zonder nadelige gevolgen voor de bomen. Deze cellen, waarin je veilig kunt zitten of gaan liggen, zijn bijna even soepel als een hangmat. Dus wanneer de boom beweegt in de wind, bewegen de inzittenden mee. Een manier om de beweging van de natuur te delen en terug te keren naar onze roots als aap of… even lekker te luieren.

 • Des cabines de sieste en pleine ville
  Tree Hopper
 • Des cabines de sieste en pleine ville
  Tree Hopper
 • Des cabines de sieste en pleine ville
  Tree Hopper
 • Des cabines de sieste en pleine ville
  Tree Hopper

Je terugtrekken in de takken om de stekker even uit te trekken

Dagdromen of een boek lezen, alles is toegelaten in deze nesten. Eens je de trap op geklommen bent, kom je op platformen waar zich de cocons bevinden. Vanbinnen staan banken op je te wachten, en een ledlamp om te lezen. Kers op de taart: je kunt er ook komen werken of op het Internet surfen, want elke cocon is uitgerust met een USB-poort en een wifi-verbinding.

Momenteel zijn er alleen nog maar prototypes, maar binnenkort zullen ze terug te vinden zijn in Londen, Puerto Rico en Warschau. En aangezien de homo numericus bang is dat de prachtige navelstreng doorgeknipt wordt die hem verbindt met de wereld – zijn smartphone, niet de natuur – en ten slotte met zichzelf, kun je met een app zien waar de “siëstabomen” zich bevinden zodat je erheen kan van zodra je begint te geeuwen.

© otco

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord