MENU
Three-generational family together at home

Aanpasbare woningen, een toekomstmodel?

Bringme Box

Bringme Box, de slimme conciërge van de toekomst

Songdo Master Plan © www.kpf.com

11 februari 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Songdo, de groene stad waar alles te voet gebeurt

Songdo werd 15 jaar geleden bedacht en is vandaag een wereldwijde referentie: een slimme en groene stad waarin iedereen kan leven zonder een footprint achter te laten.

In 2003 legde projectontwikkelaar Stan Gale 55 km ten zuidoosten van Seoel de eerste steen van de jongste stad ter wereld: het Songdo International Business District, gelegen op een kunstmatige landengte in de Gele Zee. Aanvankelijk had de Koreaanse overheid het project gelanceerd in de hoop multinationals uit Singapore en Hongkong aan te trekken. Maar de stad is uitgegroeid tot het geavanceerdste ‘smart city’ project ter wereld, voor de kust van Seoel.

Het internationale architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates gooide de sciencefictionesthetiek van Chinese metropolen overboord. Inspiratie werd eerder gehaald in enkele van de populairste steden: de boulevards van Parijs, de kanalen van Venetië (het golfterrein is ontworpen door Jack Nicklaus), de tuinen van Savannah en een New York-achtig Central Park. De werken zouden klaar moeten zijn in 2022, na een investering van maar liefst 35 miljard dollar. Er wonen al 100.000 mensen in de stad en dat aantal moet verdubbelen als het project klaar is.

Zoals alle ‘smart cities’ barst Songdo van de goede, vooral groene voornemens. De stad is bezaaid met zonnepanelen en filtratiesystemen voor regenwater. Nog een innovatie: huishoudelijk afval wordt verzameld via een ondergronds netwerk van pijpen. Een pneumatisch systeem zuigt het op in de huizen en transporteert het naar de sorteercentra. Er zijn dus geen vuilniswagens meer nodig. 75% van het afval wordt gerecycleerd tot biomassa en de recyclagefabriek herverdeelt die warmte door de hele stad.

 • Songdo Master Plan © www.kpf.com
  Songdo Master Plan © www.kpf.com
 • Songdo Master Plan © www.kpf.com
  Songdo Master Plan © www.kpf.com
 • Songdo Master Plan © www.kpf.com
  Songdo Master Plan © www.kpf.com
 • Songdo World Towers © www.kpf.com
  Songdo World Towers © www.kpf.com
 • Songdo Canal Walk © www.kpf.com
  Songdo Canal Walk © www.kpf.com
 • Songdo Canal Walk
  Songdo Canal Walk

Een ultra connected centraal brein

Maar Songdo is ook smart omdat de stad zo ontworpen is dat iedereen er zich kan verplaatsen zonder een footprint achter te laten. Naast de CO2-vrije metro Incheon is Songdo voorzien van 25 kilometer fietspaden, een heleboel laadstations voor elektrische wagens en riviertaxi’s. Vanop gelijk welke plaats in de stad geraak je in minder dan 10 minuten te voet naar het elektrisch openbaar vervoer.

Songdo is volledig gefinancierd door grote multinationals – waaronder Cisco – en geeft een voorsmaakje van algoritmisch stadsbeheer. De muren zitten vol camera’s die systematisch nummerplaten scannen om het verkeer te regelen. De straatverlichting past zich automatisch aan het aantal voorbijgangers aan. Daarbij komen nog eens de gegevens die verzameld worden in de ultra-geconnecteerde woningen in de stad. Het doel? Energie- en waterverbruik slim en realtime regelen – en dus beperken – via een iPhone.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord