MENU

Een “woud” van kantoren in Rijsel

Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects

Amsterdam: hoe architectuur jongvolwassenen voorbereidt op het stadsleven

7 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Stadsplanning : vrouwen aan het woord

HerCity is een digitaal platform dat vrouwen betrekt bij stedelijke ontwikkeling, om zo voor iedereen betere steden te creëren. 

Door de rollen om te draaien en vrouwen in de positie van experts te plaatsen (“Let Her guide you” is de slogan van de operatie), wil deze digitale toolkit meer inclusieve, gelijkwaardige en duurzame steden en gemeenschappen creëren. Dit is een gezamenlijk project van de Zweedse think-tank Global UTmaning en het VN-agentschap UN Habitat, dat ook volledig in lijn is met de 17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. 

Het initiatief stelt methoden en instrumenten ter beschikking van stedelijke actoren over de hele wereld om steden te helpen de participatie van vrouwen te integreren in hun langetermijnstrategieën.

Hoewel steden verondersteld worden om voor iedereen te worden gebouwd, worden ze voor het grootste deel door mannen bedacht, gepland en ontworpen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen van jongs af aan niet in dezelfde mate de openbare ruimte van een stad gebruiken als mannen, meestal omwille van gevoelens van onzekerheid of uitsluiting.

Hoe werkt het

HerCity legt uit hoe steden samen kunnen worden gepland vanuit een vrouwelijk perspectief. Elk onderdeel bevat een aantal activiteiten met een gedetailleerd  stappenplan (evaluatie, ontwerp, implementatie, enz.). Daarna worden duizenden kleine ideeën bij elkaar gebracht die steden aangenamer maken om in te leven. Een klein voorbeeld hiervan zie je indeze  video die de actie van Urban Girls Movement samenvat: een initiatief in de buitenwijken van Stockholm, dat bewijst dat feministische stedelijke ontwikkeling  voor iedereen toegankelijk is. 

35 landen in Europa, Afrika, Azië en Centraal-Amerika hebben al 62 HerCity-projecten geïmplementeerd. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord