MENU

Een architect bedenkt een hotel dat zijn eigen klimaat...

Welk effect hebben smart cities op het leven van...

13/11/2018 Comments (0) Architectuur, Mobiliteit, Vastgoed

Studenten in Marseille zullen in een houten ecoresidentie leven

Wie beweert dat een universiteitsresidentie klein, onhygiënisch en donker moet zijn? De drie torens met acht verdiepingen van Lucien Cornil in de Baille-wijk in Marseille behoren tot de grootste houten constructies in Frankrijk. Dat maakt het leven meer zen.

Een hoog houten gebouw kon tot nog niet zo lang geleden enkel bestudeerd worden. Maar sinds drie tot vier jaar worden meer en meer gebouwen met zes tot twintig verdiepingen of meer gebouwd. Dat is ook het geval in de Baille-wijk in Marseille: daar staat nu Lucien Cornil, drie torens met acht verdiepingen. Met alle voordelen die het materiaal biedt: een beperkte milieu-impact en goede thermische prestaties.

We kozen meteen voor een houten oplossing omdat die 20 tot 30% sneller klaar is dan een betonnen gebouw“, vertelt Philippe Cervantes, architect bij A+ Architecture. De wijk is zeer dichtbevolkt en dus was de afwezigheid van zwaar materiaal (behalve dan een torenkraan) en bijgevolg geluidsoverlast, één van de belangrijkste elementen voor een succesvol project. Hij gaat verder: “Brandweerlieden houden van hout omdat het trager brandt dan staal en materialen die van de petrochemie afkomstig zijn.

Het gebouw is 22 meter hoog en heeft een oppervlakte van bijna 5.600 m2 houten vloeren. Het bestaat uit een structuur uit gelamineerd/gelijmd sparhout en CLT-panelen (Cross-Laminated Timber), en uit muren in houtskeletbouw met PVC-kozijnen en rolluiken die in de werkplaats werden ingebouwd. Enkel de funderingen, trappenhuizen en liftschachten werden in beton gemaakt.

200 studio’s voor een gematigde huurprijs

Het gebouw werd door A+ Architecture ontworpen als een plek waar studenten kunnen ontspannen: gedeelde ruimtes, grote hallen, een binnenkoer met planten en binneninrichting in hout die natuurlijk aandoet, met geperforeerde gevels waardoor de wind met houtachtige geuren en het daglicht worden gefilterd. Alle elementen vormen een intieme en ontspannende thuis voor de bewoners.

De werf werd op verzoek van Crous Aix-Marseille opgestart in de zomer van 2017 en was deze zomer klaar. Er zijn 200 studio’s van 16,5 m² en 27 m², voor huurprijzen tussen 138 en 450 euro. Voor Crous is de operatie het resultaat van een project dat acht jaar nodig had om realiteit te worden. “Dit is een schoolvoorbeeld van grondoptimalisatie. De universiteitsresidentie staat op de plaats waar vroeger een universiteitsrestaurant was, in een imposant gebouw van 2.000 m2. Het stond al twintig jaar leeg en was een last geworden. We hebben er eerst aan gedacht het te renoveren maar uiteindelijk hebben we beslist het asbest te verwijderen en het stuk grond te hergebruiken volgens het lokale stedenbouwkundige plan“, zegt Pierre Richter, General Manager van Crous Aix-Marseille-Provence. Een lage ecologische voetafdruk, lage huurprijzen en een zen sfeer: je zou bijna zin krijgen om opnieuw te gaan studeren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord