Belatchew Labs, een soort laboratorium voor onderzoek en ontwikkeling van het Zweedse architectenbureau Belatchew Arkitekter, heeft een duurzaam en goedkoop drijvend woonproject bedacht voor de jongeren van Stockholm. Wat is er nu zo origineel aan dit project: het steunt op 3D printing.
Je toekomstige woning driedimensionaal drukken is niet meer helemaal iets waar je alleen maar van kunt dromen. Er werden afdoende tests gedaan in verschillende landen, van de Verenigde Staten via Slovenië tot China. Maar het meest innovatieve project komt uit Stockholm: door water te gebruiken als bouwgrond bedacht Belatchew Labs – de denktank van architectenbureau Belatchew Arkitekter – een geheel van woningen in de vorm van duinen, met groene daken. Het project SwimCity werpt zich op als een antwoord op het gebrek aan woningen voor studenten en jonge werknemers in de Zweedse hoofdstad.
Om deze huizen op het wateroppervlak te bouwen, deden de ontwerpers van het project SwimCity een beroep op 3D printing met gerecycleerd beton: een bouwmethode die tegelijk goedkoop en duurzaam is. Het afval uit de bouwsector belast de koolstofvoetafdruk van de industrie, maar door het beton te recycleren in de vorm van drukmateriaal, zouden SwimCity en andere soortgelijke projecten kunnen bijdragen aan de verkleining van de impact op het milieu.
Als ecologische kers op de taart beveelt Belatchew Arkitekter aan om het water te gebruiken als een aanvullende energiebron (elektriciteit opgewekt met waterkracht en warmtepompen) om SwimCity van stroom te voorzien.
Meer infoFotos © belatchew.com
Tags: drijvend woonproject