MENU
The Anti-High Rise The Net tower in Seattle © NBBJ

Seattle: het eerste ‘anti-wolkenkrabber’ kantoorgebouw

International Well Building Institute

De WELL-norm meet hoe hoog het welbevinden in een...

Lidl zero carbone © ElisaSmookPhoto

6 oktober 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

The first carbon neutral supermarket in the Netherlands

Lidl Zero, zo heet de duurzame supermarkt die de deuren opende in Almere, in de provincie Flevoland. De winkel werd overwegend in hout opgetrokken en is de eerste CO2– en energieneutrale supermarkt van Nederland.

1566 zonnepanelen maken dat het energieverbruik van de supermarkt, een ontwerp van Bureau Ursem, op nul uitkomt. En daar mag de klant mee van profiteren. Wie met de elektrische auto of fiets komt, mag hier gratis opladen.

De houten buitenmuur is behandeld met shou-sugi-ban, een Japanse techniek die het oppervlak van houten planken diep brandt. Het hout is op die manier beter bestand tegen de weersomstandigheden en heeft minder onderhoud nodig.

Lidl zero carbone © ElisaSmookPhoto

Lidl zero carbone © ElisaSmookPhoto

Hoog energierendement

De winkel is niet aangesloten op een riool- of aardgasnetwerk, dat is zo voor alle filialen van de keten. De winkelruimten worden verwarmd of gekoeld met warmtepompen met een hoog energierendement. De restwarmte uit het koelen van producten wordt gebruikt om de winkel te verwarmen. De hoeveelheid CO2 die bij het bouwen van deze ‘duurzame winkel’ vrijkwam, werd gecompenseerd met een park, het ‘Zeropark’. Daar werd onder meer een educatief parcours in aangelegd en een insectenhotel gebouwd.

Meer dan 90% van de installaties kan afgebroken en/of gerecycleerd worden. Nog een leuke anekdote om mee af te sluiten: de oude Lidl-uniformen van de medewerkers zijn nu isolatiemateriaal!

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord