MENU
Aarhus, une capitale culturelle en plein boom

Aarhus, een culturele hoofdstad die volop aan het boemen...

Des kots de luxe pour étudiants exigeants

Luxekoten voor veeleisende studenten

Accès à la propriété: faut-il des logements réservés aux moins de 32 ans?

19 september 2017 Comments (0) Architectuur, Vastgoed

Toegang tot eigendom: moeten er woningen komen die zijn voorbehouden voor -32-jarigen?

Om de toegang tot huisvesting voor jonge kandidaat-eigenaars gemakkelijker te maken, besloot de stad Hasselt om, in overeenstemming met een privé-ontwikkelaar, appartementen voor -32-jarigen voor te behouden. Niet iedereen is te vinden voor dit idee, maar het biedt wel een antwoord op een reëel probleem.

Het is een primeur in België en zorgt al voor tandengeknars. De Kapertoren, die de hoogste toren van Limburg gaat worden, zal worden opgetrokken in de buurt van de universiteitscampus van Hasselt en wekt al sinds de zomer controverse op. De reden hiervoor is dat de 70 appartementen, verdeeld over 16 verdiepingen van de toren, alleen toegankelijk zullen zijn voor kandidaat-huurders of -kopers onder de 32 jaar. Deze leeftijdsgrens zal worden opgenomen in de verkoop- en huurcontracten.

De gemeente en de vastgoedpromotor hopen zo in te spelen op de heel hoge vraag van jongeren die op zoek zijn naar een eerste woning. In de Kapertoren zullen de prijzen schommelen tussen 140.000 euro voor een studio en 250.000 euro voor een appartement. Het initiatief, dat andere gemeenten zou kunnen inspireren, wordt echter niet onverdeeld onthaald bij het bolwerk van vastgoedontwikkelaars, die verwijtend spreken van “verkapte reclame”, noch bij verenigingen, die gewag maken van een vorm van “discriminatie”.

  • Kapertoren Hasselt
    Kapertoren Hasselt
  • Kapertoren Hasselt
    Kapertoren Hasselt
  • Kapertoren Hasselt
    Kapertoren Hasselt
  • Kapertoren Hasselt
    Kapertoren Hasselt
  • Kapertoren Hasselt
    Kapertoren Hasselt

Leegloop naar het platteland

In juridische termen is leeftijd inderdaad een verboden criterium, net als geslacht, seksuele geaardheid of ras. Dit geldt zowel voor koopwoningen als voor huurwoningen. Maar de wet maakt ook bepaalde uitzonderingen mogelijk. Meer bepaald voor ouderentehuizen of kangoeroewoningen. Gaat het dan om een reclame-effect van de promotor of een echte sociale aanpak? Het antwoord is waarschijnlijk een beetje genuanceerder. Veel gemeenten proberen jonge werknemers op hun grondgebied te houden want zij zijn interessante belastingbetalers. En aangezien alle steden te kampen hebben met het fenomeen van de stadsvlucht, moeten ze heel wat creativiteit aan de dag leggen om jongeren en de middenklasse, die steeds meer geneigd zijn om zich in de rand te vestigen, in de stad te houden.

België kent een structureel probleem wat de toegang tot huisvesting betreft. Aan de ene kant zijn er veel te weinig sociale woningen in de stad. Aan de andere kant kunnen burgers die in de stad willen wonen niet genoeg rekenen op fiscale steun. Daarbij komt nog dat het financiële plaatje er steeds minder rooskleurig uitziet voor jonge gezinnen. Nu de huisprijzen in de lift zitten, bezitten -32-jarigen niet meer de middelen om toegang te krijgen tot eigendom, bij gebrek aan voldoende eigen inbreng. De grote banken kennen zeer zelden een aandeel boven de 100% toe. Zeker als het aankoopbedrag hoger is dan 275.000 euro.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord