MENU

Een hyperloop die op alle spoorwegen kan rijden

Een museum van hedendaagse kunst dat eruitziet als een...

25 november 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Toronto geeft Google groen licht om een futuristische ecowijk te ontwerpen

Na maanden van spanning besloot de Canadese metropool op donderdag 31 oktober om zijn samenwerking met de digitale reus voort te zetten. Maar Sidewalk Labs moest een aantal toegevingen doen, onder meer over de reikwijdte van het project of het beheer van de verzamelde gegevens.

Slimme verkeerslichten, fietspaden die in de winter worden verwarmd, robots voor afvalbeheer… Het Smart Neighbourhood project ontworpen door Sideway Labs, een dochteronderneming van Google, fascineert en beangstigt de Canadezen. In Toronto keek iedereen dan ook vol spanning uit naar 31 oktober. Op die dag zou de lokale overheid beslissen of het project waarbij Quayside, een braakliggend industrieterrein van 5 hectares langs Lake Ontario, omgebouwd zou worden in een ultramoderne en duurzame wijk, werkelijkheid kon worden of opgeborgen moest worden.

Het verdict: de raad van bestuur van Waterfront Toronto stemde ermee in om het project voort te zetten nadat Sidewalk Labs ermee instemde zijn beheersplan te herzien, dat veel kritiek had gekregen. Deze eerste stap van officiële goedkeuring heeft “groen licht” gekregen. Nu is het wachten op een stem op 31 maart om te weten of de toekomstige duurzame en slimme wijk de komende jaren het licht zal zien.

De stad is niet alleen een app

Toegegeven moet worden dat dit project van meet af aan enkele valkuilen had. De twijfels van burgers gaan vooral over de kwestie waarmee elke slimme stad te maken krijgt: het verzamelen en verwerken van gegevens. Omdat er op Quayside zoveel sensoren en camera’s zouden zijn dat Google vrijwel alles in real time zou weten: gedrag van bewoners, verkeer van auto’s, fietsers of voetgangers, energieverbruik, informatie die gebruikt kan worden om openbare diensten te bedienen…

Om deze gevoelige kwestie op te lossen heeft Sidewalk Labs de community voorgesteld een “civic data trust” op te richten, een soort gezamenlijke autoriteit die verantwoordelijk zou zijn voor het juiste gebruik van deze gegevens. Alphabets dochteronderneming, zelf eigendom van Google, heeft zich er ook toe verbonden om de voordelen van de innovaties en intellectuele eigendom die door het project zullen worden gegenereerd te delen met de Canadese bedrijven en overheden. Een openingsstrategie die zal lonen?

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord