MENU

MSI lanceert Europese aanbesteding voor Usquare

Waarom heeft de Japanse architectuur de wind in de...

6 mei 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Under, een restaurant tussen land en zee

Het eerste onderwaterrestaurant van Europa – een architectonische prestatie – opende de deuren 400 km ten noorden van Oslo.

Le Grand Bleu op je bord. Dat is de belofte van een restaurant gelegen in Båly, aan de zuidpunt van de Noorse kust. Het restaurant ligt op een rots met uitzicht op het Skagerrak, de straat die Noorwegen scheidt van Denemarken en de Oostzee. Maar wat het echt bijzonder maakt, is het feit dat het gedeeltelijk ondergedompeld is tot 5,5 meter diepte.

Dit gebouw van 34 meter lang ligt voor de helft in de zee en geeft op die manier een nieuwe definitie aan de wetten van de hedendaagse architectuur. Under werd ontworpen door Snøhetta (dat zijn reputatie te danken heeft aan het Oslo Opera House, de Alexandrinebibliotheek in Egypte en het nationale monument van 11 September in New York). Het gebouw lijkt een betonnen monoliet met dikke muren van een meter breed om de druk van water en slecht weer te weerstaan.

  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta
  • UNDER © SnAhetta

Een multidisciplinair team

De architecten hebben een beroep gedaan op specialisten in de olie-industrie, gespecialiseerd in de bouw van platforms in de Noordzee. De monoliet van 1,6 ton werd in een gigantische mal gegoten en vervolgens naar zijn eindbestemming gesleept, waar een kraan hem onder water zette. Het complex werd vervolgens gesloten en het zeewater weggepompt. Het bovenste deel steekt boven het water uit, maar de basis ligt vast op de zeebodem, vijf meter onder het wateroppervlak. Het gebouw heeft ook een helling van 20 graden.

“In dit gebouw ben je tegelijk onder water, boven de zeebodem, tussen land en zee. Vanuit de restauratiezaal met zijn grote raam kunnen de gasten onder water eten en genieten”, zegt architect Kjetil Trædal Thorsen, de oprichter van Snøhetta. Het restaurant is al volgeboekt tot eind september, ook al moet je 250 euro per persoon voor het menu betalen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord