MENU

Düsseldorf: het eerste houten kantorencomplex

De stad van het kwartier

17/09/2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

Utrecht: de bus bij je thuis nemen

Op een steenworp afstand van Station Utrecht staat HET PLATFORM, een gebouw dat werd ontworpen als een microstad. Een voorbeeld van duurzaamheid en stedelijke autonomie.

Toen Tom Venhoeven, de architect van het gebouw, de bouw van een groot wooncomplex boven het Utrechtse busstation voor ogen had, moest hij het probleem van de beschikbare vloeroppervlakte oplossen. Want die was amper 170 m2. Daarom besliste hij het gebouw te bouwen door het busstation te renoveren en er verdiepingen aan toe te voegen, waardoor het gebouw 18.500 m2 en 12 verdiepingen kon beslaan. In samenwerking met ingenieurs koos het bouwteam voor een constructie die gedeeltelijk bestond uit vakwerkliggers, die het benodigde gewicht van beton en staal halveerde.

Het lijkt wel of het gebouw er altijd is geweest omdat het zo mooi in het landschap van de stad is geïntegreerd. HET PLATFORM creëert een nogal unieke link tussen stedelijk leven (de bus of trein nemen, winkelen, een restaurant bezoeken) en een plek om te wonen (leven, sporten, ontspanning…). Het gebouw biedt heel wat collectieve voorzieningen: fietsopslag, ontmoetingsplaatsen, groene terrassen, fitnessruimte, een restaurant… De bewoners kunnen zich zowel thuis voelen als actieve burgers van een stad in beweging zijn.

Daarnaast werd de hele buurt sinds het begin betrokken bij het ontwerp van het gebouw. De zorgen van de bewoners, hun wensen en hun kennis van de specifieke kenmerken van de buurt werden geïntegreerd in de creatie.

  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven
  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven
  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven
  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven
  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven
  • UTRECHT - Het Platform © Ossip - Venhoeven

Natuur in de stad

In Nederland is HET PLATFORM een van de eerste gebouwen die woon- en werkplekken combineren met zoveel geïntegreerde natuur. Vier daktuinen en groene gevels maken het plaatje compleet. Om de biodiversiteit van de stad te bevorderen, bedachten de architecten een programma met planten dat is geïnspireerd door de landschappen van de provincie Utrecht. Het resultaat: het gebouw staat het grootste deel van het jaar in bloei en trekt veel vogels en insecten aan.

 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord