MENU

Utrecht bereidt Europa’s grootste voetgangerszone voor

Düsseldorf: een berg middenin de stad!

18 juni 2020 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie, Vastgoed

Vancouver District wordt opnieuw Aboriginal Territory

De stad Vancouver is een grote uitdaging aangegaan: het bouwen van een nieuwe buurt die zowel de huisvestingscrisis aanpakt en de “First Nations” meer in de stad integreert.

In alle grote steden vind je uitgestorven buurten zoals deze. Zo’n 5 ha oud spoorwegland, onder een stadsbrug, helemaal overwoekerd. Maar dat is niet alles. Het was op dit specifieke stuk land dat tientallen Squamish-families, één van de Aboriginalvolkeren van Canada, leefden tot de regering hen meer dan een eeuw geleden het land uitzette.

Maar het kan verkeren: de overgrote meerderheid van de Squamish keurde zonet de oprichting van een nieuwe buurt goed – Senakw genaamd – die maar liefst 11 torens, 6.000 wooneenheden en ongeveer 10.000 inwoners zal huisvesten. Het doel was om het land dat van hen was, terug te geven aan de inheemse bevolking en het te gebruiken als een kans om de grote huisvestingscrisis in de Canadese metropool aan te pakken. En, tot overmaat van ramp, het verplaatsen van een inheems gebied naar een stedelijke omgeving, wat zeer zeldzaam is in Canada, waar ze over het algemeen ver van de grote steden liggen.

  • SENAKW © REVERY
  • SENAKW © REVERY
  • SENAKW © REVERY

Een doelbewust beleid van uitsluiting

Jordan Stanger-Ross, professor geschiedenis aan de Universiteit van Victoria, British Columbia legt uit: “De verstedelijking en de inheemse bevolking gingen historisch niet samen in koloniale steden zoals Vancouver, op basis van het zeer populaire principe in die tijd dat de moderne beschaving niet geschikt zou zijn voor Aboriginal volkeren, dat de twee niet naast elkaar konden bestaan”. Dit leidde tot de oprichting van “Indianenreservaten” (wat nog steeds de officiële term is die de Canadese regering tegenwoordig gebruikt) in soms zeer afgelegen delen van het land. Wat de meeste commentatoren in een paar woorden samenvatten als een weloverwogen beleid van uitsluiting.

Indigenisme: sociaal en economisch beleid om de inheemse Amerikaanse bevolking (Native Americans) in Noord-Amerika te beheren. First Nations: een term die in Canada wordt gebruikt om te verwijzen naar wat voorheen Indianen, Inuit, Eskimo’s en Métis werden genoemd.

De bouw, die volgend jaar van start zal gaan, zal naar verwachting een zeer hoge bevolkingsdichtheid hebben (vergelijkbaar met die van Hongkong, met een meerderheid van huurwoningen) en zal worden ontworpen volgens de principes van omschakeling en duurzaamheid. Met een duidelijke ambitie om uiteindelijk de voordelen van de operatie over te dragen aan leden van de Squamish Nation, voor sociale en gemeenschapsontwikkelingsdoeleinden. Het kantoor Revery Architecture heeft het district ontworpen in overleg met vertegenwoordigers van de Squamish Nation, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de site en de relatie met de natuur. De gevels zullen Aborignial kunst bevatten en dankzij de vegetatie zullen voorbijgangers het gevoel hebben dat ze een bos betreden.

Een innovatief en inclusief beleid waarin de inheemse bevolking zowel de actoren als de eerste begunstigden zal zijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord