Vroeger werden de oude fabrieken in het Île-de-France afgebroken. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor ambitieuze ontwikkelingsprojecten, vaak in het kader van het Groot-Parijs. De enorme verwarmingsketelfabriek van Babcock in la Courneuve is daar een voorbeeld van. Een emblematische reconversie van hedendaags urbanisme.
Nog niet zo lang geleden waren oude fabrieken voorbestemd voor de sloop. Maar in het Île-de-France “hebben we elke beschikbare vierkante meter broodnodig”, zegt Jean-Louis Missika, die verantwoordelijk is voor de stadsplanning op het stadhuis van Parijs. De nostalgie van de Fransen voor een destijds bloeiende industrie die op haar retour is, en de stadsontwikkelingsprojecten van Groot-Parijs doen de rest. Het industriële braakland van Ile-de-France heeft een tweede jeugd gevonden, tot grote vreugde van gemeenten, architecten, vastgoedgroepen en bewoners. Want deze voormalige productiesites worden nu getransformeerd tot woon- en culturele ruimten.
Het recentste voorbeeld is de enorme verwarmingsketelfabriek van Babcock, in La Courneuve. Deze buitengewone industriële kathedraal, overwoekerd door planten, belichaamde sinds haar sluiting in 2012 de industriële achteruitgang. Ooit was dit één van de belangrijkste werkgevers van de stad. Haar redding heeft de fabriek te danken aan de wedstrijd ‘Inventons la métropole du Grand Paris’, die de aandacht van investeerders op de site vestigde. Ze werd onlangs gekocht door La Compagnie de Phalsbourg en Emerige, twee vastgoedbedrijven.
Een ‘cultuurfabriek’
Hun ambitie: deze kathedraal van glas en staal veranderen in een nieuwe wijk met woningen, kantoren, winkels en ruimten voor kunst en cultuur. De twee bedrijven hebben een beroep gedaan op architect Dominique Perrault om de voormalige fabriek om te vormen tot een echte ‘cultuurfabriek’ met galerijen, een cinemacomplex en exporuimtes.
“Creatie is een natuurlijk toekomstperspectief voor oude productiesites. Het biedt met name de mogelijkheid om een traditie van daden en uitvindingen voort te zetten“, vindt Joachim Pflieger, algemeen directeur van de stichting Fiminco, die bezig is met het renoveren van de voormalige Sanofi-site in Romainville. De overnameprijs van Babcock is niet bekend, maar de investering voor de transformatie zou zo’n 100 miljoen euro bedragen. Alles wordt vóór de Olympische Spelen in 2024 opgeleverd.
Tags: Babcock, Compagnie de Phalsbourg, Emerige, Groot-Parijs, industrieel braakland, reconversie