MENU

Renovatie met respect voor de stad en haar inwoners

St. Mark's Church London © Cristiano Pinto

Wat is reUrbanisme?

ZHA Vilnius Connect © Frontop

7 december 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Atenor, Vastgoed

Vilnius: het treinstation, het hart van de stad

Met Green Connect won Zaha Hadid Architects de ontwerpwedstrijd voor de herontwikkeling van het station van Vilnius en zijn omgeving.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden: in moderne steden is een station de hoeksteen van een duurzame verbinding tussen vervoer, woon- en werkruimte. Met dit project wil Zaha Hadid Architects het leven in Vilnius voorrang geven op de publieke ruimte. Green Connect wordt een vervoersknooppunt dat is aangepast aan de beperkingen en kansen van de 21e eeuw, met nieuwe openbare ruimtes omhuld door de natuur, die allemaal onderdeel zijn van de agenda voor duurzame ontwikkeling van de stad.

Het project zal het treinstation van Vilnius moderniseren. Tot nu toe heeft het treinstation “de stad letterlijk in tweeën gesneden”. Door een nieuwe openbare brug over de spoorwegen, brengen de architecten de buurten en hun bewoners dichter bij elkaar. In een project dat een hele stad samenbrengt door met de nieuwe brug het verkeer voor voetgangers en fietsers te vergemakkelijken.  

ZHA Vilnius Connect © Negativ

ZHA Vilnius Connect © Negativ

Een transformatie die iedereen ten goede komt

Om dit te doen, wordt het originele station gedeeltelijk hergebruikt. Ze zullen dus iets nieuws maken met iets oud, wat de meest duurzame manier is om vandaag de dag stedelijke vernieuwing te beschouwen. Het voorstel transformeert de bestaande spoorweginfrastructuur in een hub voor nationale en lokale spoorwegdiensten, maar ook voor Rail Baltica, de nieuwe spoorweglijn die het Europese hogesnelheidsnetwerk met elkaar verbindt.

Zoals de ontwerpers uitleggen, zal Green Connect “een toekomstbestendig gemengd complex zijn, ontworpen met het oog op passagierservaring. Door een veelvoud aan nieuwe openbare ruimtes aan te bieden (een plein en een aangrenzend park, meer dan 300 nieuwe bomen en 4.000 m² aan landschapsarchitectuur), transformeren onze voorstellen de site in een bestemming, niet alleen voor gebruikers, maar ook voor alle inwoners van Vilnius.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord