MENU

Welk effect hebben smart cities op het leven van...

Hier is de eerste zelfrijdende trein…zonder rails!

19 november 2018 Comments (0) Andere, Mobiliteit, Technologie

Waarom de auto van morgen een verlengstuk van je huis wordt

Na het huis, de wagen. Vanaf maart 2019 worden de wagens van de Duitse autofabrikant BMW uitgerust met een slimme vocaal assistent, naar het model Alexa van Amazon. De ambitie? Wat werkt in een salon kan ook werken in een wagen.

Auto’s krijgen tal van sensoren en digitale technologieën en worden slimme, communicerende objecten. Hoe meer ze verbonden zijn, hoe meer nieuwe info-entertainmentdiensten ze kunnen aanbieden: begeleid rijden, muziek, op afstand geconnecteerde voorwerpen bedienen … Het spectrum diensten blijft groeien.

De techreuzen doen er alles aan om hun besturingssysteem in de cockpits te krijgen. Seat was de eerste die Alexa van Amazon in zijn modellen integreerde. Eerst op een paar geselecteerde markten en vanaf volgend jaar wordt dit breder uitgerold. Maar de concurrentie bleef niet stilzitten. Andere fabrikanten kiezen ervoor hun eigen vocaal assistent te ontwikkelen. Dit jaar zijn het vooral de premiumfabrikanten die hebben geïnnoveerd. De eerste was Mercedes-Benz met het MBUX-systeem (MBUX staat voor Mercedes-Benz User eXperience). Dat is een apparaat dat werd ingehuldigd in de A-klasse en tal van bevelen kan begrijpen op voorwaarde dat je begint met de openingszin “Hey, Mercedes!”.

De gordijnen op afstand sluiten

Ook BMW volgt de trend. De assistent van BMW is gebaseerd op AI en zal vanaf volgend jaar zijn opwachting maken. Bestuurder en passagiers krijgen toegang tot tal van autofuncties (GPS, radio en zelfs Skype om te kunnen vergaderen tijdens het rijden) maar ook functies die thuis kunnen worden bediend: je kan de garagepoort op afstand openen, de gordijnen sluiten, de verwarming uitzetten of het licht aansteken, bijvoorbeeld.

 

  • © bmw
  • © bmw
  • © bmw
  • © bmw
  • © Mercedes-Benz

Renault sloot een partnership met Google om een app te creëren die standaard wordt gelanceerd vanaf 2021. Je krijgt hiermee toegang tot het Android-platform maar ook tot andere functies zoals die van het Home-universum van de Mountain View-reus. De inzet is hoog, essentieel zelfs voor de autofabrikanten want wanneer auto’s volledig autonoom zullen kunnen rijden zal het net de inhoud van dergelijke functies zijn die het verschil kan maken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord