MENU
© MVRDV Skygarden Seoul

Skygarden, een nieuw High Line-concept in Seoul

Des usines verticales pour énergiser les villes

Verticale fabrieken om de steden te stimuleren

Pourquoi investir en Europe de l’Est

19 juni 2017 Comments (0) Andere, Vastgoed

Waarom investeren in Oost-Europa

Investeren in baksteen buiten de grenzen is soms winstgevend. Maar de beste deals zijn terug te vinden in het oosten, waar steen nog betaalbaar is en het huurrendement groter blijft.

In Boedapest, Praag, Riga en Warschau zijn de vastgoedprijzen nog altijd redelijk. Verhuren is er winstgevend en wordt weinig belast. Belgische onderdanen zijn door de wetgeving van de Europese Unie niet onderworpen aan enige beperking wat betreft het aantal aankopen. Bovendien genieten ze van een grote rechtszekerheid op de transacties omdat het proces dicht aanleunt bij het onze.

Boedapest is een populair vakantieoord. Er is een overvloedig aanbod aan allerlei oppervlakken (van 40 tot meer dan 300 vierkante meter). Het concentreert zich vooral in Pest, op de linkeroever van de Donau. In de stad schommelen de gemiddelde prijzen rond de 1.500 euro per vierkante meter, met pieken van 4.000 euro voor de chicste adressen. De winstgevendheid is er hoog en bedraagt vaak meer dan 10% voor middelgrote oppervlakken (60 tot 90 vierkante meter) die worden verhuurd tussen 60 en 180 euro per nacht. Bovendien is er geen belastingdruk die de winst kan doen dalen. Je moet er geen lokale taksen of vermogensbelasting betalen, want die bestaan niet in Hongarije. Je huurinkomsten zijn na aftrek van alle kosten onderworpen aan een forfaitaire belasting van 15%.

In de museumstad Praag schommelen de gemiddelde prijzen tussen de 2.000 en 5.000 euro per vierkante meter voor kwaliteitsvolle gerestaureerde panden in perfecte staat. Ze zijn het hoogst in de centrale wijken waar veel toeristen komen, en kunnen opklimmen naar 9.000 euro op de mooiste verkeersaders. Als eigenaar ben je een jaarlijkse taks verschuldigd voor een belachelijk bedrag (voor een appartement van 100 vierkante meter betaalt u niet meer dan 100 euro). Je betaalt geen vermogensbelasting. Je inkomsten uit grondbezit na aftrek van kosten zijn onderworpen aan een forfaitaire belasting van 15 %. Hetzelfde tarief geldt op meerwaarden bij wederverkoop. Als je het pand echter verkoopt nadat je het vijf jaar in bezit hebt gehad, word je hiervan vrijgesteld.

Matige belastingen

In Riga beginnen de tarieven voor een mooi appartement in perfecte staat vanaf 2.000 en ze lopen op tot 4.500 euro per vierkante meter voor een luxewoning. Er zijn maar weinig te renoveren panden en hun prijzen variëren tussen de 800 en 1.600 euro per vierkante meter. Als je eenmaal eigenaar bent, ben je onderworpen aan een jaarlijkse taks van 0,2% of zelfs maximaal 0,6% van de kadastrale waarde van je goed, veel minder dan de werkelijke waarde ervan. Er is geen vermogensbelasting.

In Warschau worden de aangeboden panden bijna altijd in perfecte staat verkocht voor prijzen per vierkante meter tussen de 2.700 en 5.000 euro. Het belastingsysteem is er heel gunstig: huurprijzen worden belast tegen 8,5%. De meerwaarden worden belast tegen 19% maar zijn vrijgesteld als je het vastgoed vijf jaar in bezit hebt en de lokale belasting is matig en stijgt niet boven de 0,56 zloty per vierkante meter, of ongeveer 13 eurocent. Laatste goede nieuws: er is geen vermogensbelasting.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord