MENU
Liget Budapest © Sou Fujimoto Architects

Boedapest: het grootste stedelijke culturele ontwikkelingsprogramma in Europa

HÅVN - Nieuw Zuid © Triple Living

HÅVN: Scandinavische harmonie en uitmuntendheid in Antwerpen

Paris entre quartiers © Carlo Ratti Associati

26 maart 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Wanneer architectuur bruggen slaat tussen twee verschillende werelden

Een kantoorgebouw zal een symbolische verbinding tot stand brengen tussen twee fundamenteel verschillende wijken. 

Carlo Ratti Associati heeft een nieuw kantoorgebouw voor gemengd gebruik ontworpen in Nanterre (Parijs), ILOW genaamd. Het project, gecreëerd in samenwerking met Bouygues Immobilier, moest eenbrug slaan tussen de kantorenwijk La Défense, het financiële centrum van de Franse hoofdstad, en de Tours Nuages, één van de meest karakteristieke sociale huisvestingsprojecten van de naoorlogse periode. Deze majestueuze, zacht gevormde gebouwen werden tussen 1973 en 1981 ontworpen door de architect Émile Aillaud.

Het nieuwe gebouw heeft twee vleugels die de vorm van “open armen” oproepen en symbolisch twee zeer verschillende sociaaleconomische wijken met elkaar verbinden. In het midden van het gebouw? Een openbare ruimte, een centrale groene binnentuin die ILOW verbindt met het aangrenzende openbare park. Het project voorziet in 12.500 m2 gemengde ruimte, waaronder kantoren, een restaurant en een café.

Paris entre quartiers © Carlo Ratti Associati

Paris entre quartiers © Carlo Ratti Associati

Een verenigend project

Om deze openheid naar het publiek verder te benadrukken, is de benedenverdieping transparant en toegankelijk voor voorbijgangers, wat de diversiteit van de verschillende gemeenschappen bevordert, terwijl op het dak van het gebouw een tuin is aangelegd. 

We proberen design te gebruiken om ontmoetingen tussen verschillende mensen, culturen en sociale groepen te bevorderen”, legt Carlo Ratti uit, wiens kantoren gevestigd zijn in Turijn, met filialen in Londen en New York. Zo kunnen we architectuur gebruiken om bruggen te slaan tussen verschillende sociale werelden”.

ILOW, de naam van het project, verwijst naar een (groen) eiland en roept ook het lage energieverbruik van het gebouw op. Het zal in de loop van 2021 worden afgerond. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord