MENU

Art for Cities: ATENOR exposeert Street Art

Twee nieuwe wedstrijden voor emblematische Brusselse projecten

12 november 2019 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Technologie

Wanneer kinetische architectuur gebouwen tot leven brengt

Sommige statische en gesloten gebouwen worden levend en organisch dankzij kinetische architectuur: soms om zich open te stellen voor meer licht of, integendeel, om zich te beschermen tegen de zon. Focus op drie kinetische projecten van Foster + Partners en Heatherwick Studio, Aedas en HOK.

1. Een façade die op een gordijn lijkt

De Fosun Foundation in Shanghai is een cultureel complex gebaseerd op traditionele Chinese theaters. De gevel van het gebouw van 4000 vierkante meter is bedekt met drie lagen gordijnen, gemaakt van koperen buizen die onderhevig zijn aan constante beweging. De gevel werd ontworpen door Norman Foster’s beroemde architectenbureau en de ontwerpstudio opgericht door architect Thomas Heatherwick. Hij beweegt continu en doet zo denken aan theatergordijnen.

2. Torens die dansen met de zon

De Al-Bahar torens zijn vreemde high-tech cactussen die vanop een hoogte van 145 meter uitkijken op de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze onderscheiden zich als milieuvriendelijke wolkenkrabbers die even innovatief als deugdzaam zijn. Hun geheim om half zoveel energie te verbruiken? Het Britse agentschap Aedas Architects heeft de gevels gedeeltelijk bedekt met een dubbele huid van verwijderbare panelen die door de computer worden aangestuurd: nieuwe mashrabiya’s die openen en sluiten volgens de behoeften en de koers van de zon, waardoor het gebruik van airconditioning en kunstmatige verlichting van kantoren op klaarlichte dag wordt beperkt.

3. Een dak ontworpen als een diafragma

In augustus 2017 werd het Mercedes-Benz Stadion in Atlanta geopend. Het biedt plaats aan 70.000 mensen. En voor velen is dit het meest innovatieve stadion ter wereld. Zijn voordeel: een gigantisch dak dat magisch opent. Het architectenbureau HOK ontwierp een intrekbaar dak bestaande uit acht doorzichtige driehoekige panelen die, eenmaal geopend, lijken op gespreide vleugels van vogels. Een ander bijzonder kenmerk is een glazen muur die tegelijk met het dak geopend kan worden om het stadion te verluchten. Architect Bill Johnson legt uit hij werd geïnspireerd door het gemotoriseerde irisdiafragma van een cameralens. Overdag kan het dak de lichtstroom naar het stadion regelen.

  • Al Bahar Towers Aedas
  • Al Bahar Towers Aedas
  • Al Bahar Towers Aedas
  • Theatre Foster Partners and Heatherwick Studio
  • Theatre Foster Partners and Heatherwick Studio
  • Theatre Foster Partners and Heatherwick Studio
  • Theatre Foster Partners and Heatherwick Studio
  • Theatre Foster Partners and Heatherwick Studio
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord