MENU
Twilight sunset over Bangkok city

Hoe passen steden zich aan de stijgende temperaturen aan

Une école de Londres va tirer son énergie de la Tamise

Londense school gaat energie uit de Theems halen

Quand le mobilier urbain absorbe la pollution

23 augustus 2017 Comments (0) Milieu

Wanneer stadsmeubilair de vervuiling absorbeert

Zestien vierkante meter groen, een bank en een reservoir: dat is wat “City Tree” inhoudt. Stadsmeubilair dat evenveel CO2 filtert als een klein bos.

Luchtverontreiniging tegengaan door middel van stadsmeubilair? Een van de vele initiatieven op dit gebied komt van het Duitse bedrijf “City Tree”, dat een openbare bank, uitgerust met een absorberend paneel, aanbiedt. De magische formule: een plantaardig mos aangebracht op de wand ervan, met een absorptievermogen van stikstofdioxide dat gelijk is aan 275 bomen… Ofwel meer dan twee voetbalvelden of, nog concreter, 250 gram deeltjes die dagelijks worden geabsorbeerd.

Zoals veel elementen in de natuur werkt de City Tree volgens een circulaire wijze. Bacteriën die aanwezig zijn op het oppervlak van het mos trekken vervuilde materiaaldeeltjes aan en absorberen ze door fotosynthese. Daarna sterven de bacteriën af doen ze zelf dienst als voedsel voor het mos. Zo wordt de vervuiling uiteindelijk een voedselbron. Nu bomen steeds schaarser worden en vervuiling steeds sterker aanwezig is, kan deze uitvinding tot maar liefst 240 ton CO2 per jaar opslaan.

De City Tree gaat niet alleen de milieuvervuiling tegen, het is ook een staaltje van hightech. Hij kan dienst doen als WiFi-toegangspunt of elektrisch laadstation, maar achter de twee openbare banken schuilt er vooral een reservoir van 1.000 liter water die gevoed wordt door de regen. Een zonnepaneel levert sensoren die de luchtvochtigheidsgraad meet. En in geval van droogte activeren ze zelf de pomp die het water verdeelt over de vele kleine planten. Deze uitvinding kan ook de weersomstandigheden in het oog houden, zoals de waterkwaliteit, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Als kers op de taart kan ze zelfs de temperatuur binnen de vijf meter doen dalen en daarmee stedelijke warmte-eilandjes bestrijden.

De stad mineraliseren

De kwaliteiten van de muur zijn al bewezen in de praktijk. In steden die ermee experimenteren – Parijs, Berlijn, Oslo – wordt de lucht er voor minstens 15% gereinigd van zijn stikstofdioxide. Maar wat nog wel zorgen baart: in de proeffase heeft de plantenmuur nog te kampen met een klein irrigatieprobleem. In Brussel, waar er een City Tree op de Kunstberg werd geïnstalleerd, lijken de planten uit te drogen. “Gezien de sterke hitte die België deze zomer heeft gekend, is het water dat uit de tank komt niet genoeg. Daarom vroegen we Green City Solutions, het bedrijf dat ons de City Tree heeft bezorgd, om wat vaker te irrigeren”, aldus Arnaud Bastogne, energieverantwoordelijke bij de Stad Brussel.

De Belgische hoofdstad doet mee aan een ambitieus “Klimaatplan” en geeft de slimme meubel drie maanden de tijd om zich te bewijzen. Na deze periode wordt er een balans opgemaakt aan de hand van de sensoren in de plantenmuur. Als het systeem dat werd ontworpen door het Duitse bedrijf ons weet te overtuigen, zou het een plaats kunnen krijgen in de minst gemineraliseerde gebieden van de stad. Het Voetgangersgebied in het centrum ligt duidelijk in het vizier, want door de metro kunnen er geen bomen geplant worden en zijn er zware investeringen nodig om deze zone groener te maken. Maar sommigen trekken de efficiëntie van het meubilair al in twijfel, want in een land waar de vervuiling 13.000 mensen per jaar doodt, is het beter om de bronnen voor de vervuiling rechtstreeks aan te pakken, in plaats van achteraf te gaan genezen.

  • Green City Solutions
    Green City Solutions
  • Green City Solutions
    Green City Solutions
  • Green City Solutions
    Green City Solutions
  • Green City Solutions
    Green City Solutions
  • Green City Solutions
    Green City Solutions
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord