MENU

Téléo: een stedelijke kabelbaan die navolging verdient?

Sharry Smart Barcelona 22@

Smart, het slimste kantoor in heel Spanje

23 maart 2023 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Warshau verwelkomt het hoogste gebouw van de Europese Unie

De Britse architectenstudio Foster + Partners heeft de bouw van de Varso Tower in Warschau, die in 2017 begon, voltooid. Deze 310 meter hoge wolkenkrabber is nu het hoogste gebouw in de Europese Unie, maar ook een van de meest duurzame gebouwen in Polen.

Warszawa Varso od strony Śródmieścia

Warszawa Varso od strony Śródmieścia

De toren, die werd ontworpen door architecten van het Britse studiebureau Foster + Partners, maakt deel uit van Varso Place, het renovatieproject in de Chielmnastraat dat ook twee kleinere gebouwen omvat: Varso 1 en 2. De 53 verdiepingen bereiken een hoogte van 230 m, 310 m als we de torenspits van 80 meter meetellen. Voorlopig is de Varso Tower het hoogste gebouw in de Europese Unie, en daarmee wordt een andere toren van Foster + Partners onttroond: de Commerzbank-toren in Frankfurt, die 259 meter hoog is.

Dankzij hun centrale ligging, op de kruising van de Jana Pawła II-laan en de Chmielnastraat, genieten Varso Tower en Varso Place een bevoorrechte locatie, dicht bij het centraal station van Warschau, met snelle verbindingen naar de Chopinluchthaven en alle grote Poolse steden. Ook het metrostation Rondo ONZ en enkele tientallen bus- en tramlijnen bevinden zich in de directe omgeving. Het complex heeft een parkeergarage die plaats biedt aan 1.000 voertuigen en 800 fietsplaatsen voor mensen die kiezen voor zachte mobiliteit.

Hoger… en duurzamer

Varso Place is een van de meest duurzame projecten in Polen. Dankzij de kwaliteit en het niveau van de geïmplementeerde oplossingen kreeg het de maximale “Outstanding”-score, toegekend door het internationale BREEAM-certificeringssysteem. Het is ook een van de eerste projecten in Polen die een “Gold”-beoordeling heeft gekregen van het WELL pre-certificeringssysteem, dat de impact van gebouwen op de mentale en fysieke gezondheid van mensen meet. De gebouwen Varso 1 en Varso 2 hebben ook het certificaat Obiekt bez Barrier (toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit) behaald, uitgereikt door Fundacja Integracja.

Ingenieursbureau Buro Happold en architectenbureau Epstein werkten samen met Foster + Partners om het gebouw te bouwen voor projectontwikkelaar HB Reavis, dat er zijn hoofdkantoor van zal maken. Varso Tower biedt 70.000 vierkante meter kantoorruimte voor HB Reavis, lokale en internationale bedrijven en een aantal start-ups.

 • Warszawa Varso od strony Śródmieścia
  Warszawa Varso od strony Śródmieścia
 • Warszawa Varso od strony Śródmieścia
  Warszawa Varso od strony Śródmieścia
 • Warszawa Varso od strony Śródmieścia
  Warszawa Varso od strony Śródmieścia
 • Warszawa Varso od strony Śródmieścia
  Warszawa Varso od strony Śródmieścia

Een nieuwe bijdrage aan de vernieuwing van de stad

De meer dan 10 meter hoge entreehal van de Varso Tower is een uniek eerbetoon aan de geschiedenis van Warschau. Twee muren werden bedekt met een mozaïek gemaakt van maar liefst 1.800 keramische tegels, ontworpen door de lokale kunstenares Krystyna Kaszuba-Wacławek.

Op de top van de toren komen twee observatiedekken die toegankelijk zijn voor het publiek (de opening is gepland voor 2023). Het eerste is 205 m hoog en het tweede 230 m, tweemaal zo hoog als het observatieplatform van het Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau, dat tot vandaag het hoogste punt van de skyline van de Poolse hoofdstad was. Het is een van de hoogste observatiedekken van Europa.

Wij geloven dat deze toren, vol activiteit en met buitengewone openbare ruimtes op het dak, een nieuwe sterke en positieve bijdrage zal leveren aan het imago van deze prachtige stad“, aldus Grant Brooker, studiohoofd bij Foster + Partners.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord