MENU

Paddenstoelen voor de bouw

Stedelijke bossen en biodiversiteit

15 juli 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Wedstrijd: hout in de schijnwerpers

Voor het eerst in België worden prijzen uitgereikt voor de mooiste houten huizen en gebouwen. Deze wedstrijd, de Belgian Timber Construction Awards, is een initiatief van het nationaal informatiecentrum voor houtbouw, Hout Info Bois.

Hout is trendy. Het is natuurlijk, hernieuwbaar en CO2-neutraal. Het is perfect voor het bevorderen van de circulaire economie en korte ketens. Voor gebruik in de bouw is het ideaal: het is isolerend, licht, sterk, wendbaar, eenvoudig te monteren en te vervoeren … We vroegen Hugues Frère, directeur van Hout Info Bois, om toelichting te geven over het gebruik van hout in stedelijke gebieden.

Hugues Frère, directeur van Hout Info Bois.

Hugues Frère :Vandaag de dag zien we dat steden groter worden en het aantal inwoners stijgt. Tegelijk is er slechts beperkte bouwruimte voorhanden. Vandaar het belang om voort te bouwen op het bestaande. Vooral in de verhoogde ruimtes speelt hout een cruciale rol: het is licht en heeft een zeer gunstige verhouding tussen gewicht en mechanische. Tegelijk biedt het gebruik van hout een antwoord op de groeiende belangstelling van stadsbewoners voor milieu- en ecologische aspecten.”

Waar komt het hout dat in België voor de bouw wordt gebruikt vandaan?

H.F. : “We gebruiken meer hout dan we in ons land produceren. Tussen de 60 en 70 procent van het hout komt uit België en de rest komt voornamelijk uit Scandinavië. Ook belangrijk is dat bosgebieden in Europa groter worden (want ze worden goed beheerd) en dat er dus geen enkel ontbossingsrisico is dat verband houdt met de houtindustrie.”

Een jury, samengesteld uit persoonlijkheden uit de wereld van de architectuur, de bouw, het onderzoek en het onderwijs, zal de winnaars bepalen in 5 categorieën: residentiële, multi-residentiële en niet-residentiële gebouwen, uitbreidingen en constructies in de hoogte. De prijsuitreiking vindt plaats in Flagey (Brussel) in november.

  • Een houten constructie in de hoogte van architect François Van Eetvelde. ©Fr. Van Eetvelde
  • Een houten constructie in de hoogte van architect François Van Eetvelde. ©Fr. Van Eetvelde
  • Een houten constructie in de hoogte van architect François Van Eetvelde. ©Fr. Van Eetvelde
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord