MENU
Googleplex

Californië: Google blijft investeren in bedrijfsvastgoed

Nijmegen © Marcel van der Burg

Nijmegen (Nederland): bouwen met materialen die teruggroeien

Horizon 2020 est le plus grand programme de recherche et d'innovation jamais réalisé par l'Union européenne. Outre l'intérêt que lui portent les investisseurs des secteurs public et privé, il bénéficie d'un financement de près de 80 milliards d'euros sur 7 ans (de 2014 à 2020). Horizon 2020 contribuera à la réalisation d'une croissance économique intelligente, durable et inclusive. Son objectif est d'assurer que l'Europe atteigne un niveau scientifique et technologique de classe mondiale, élimine les obstacles freinant l'innovation et facilite la collaboration entre le secteur public et le secteur privé en vue de trouver des solutions aux grands enjeux auxquels la société est confrontée. Ce guide donne des indications détaillées sur le programme.

3 december 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

“What happens in Leuven… changes the world!”

De Europese Commissie heeft zojuist de stad Leuven uitgeroepen tot “Europese innovatiehoofdstad”. Er wordt één miljoen euro toegekend aan een proactieve aanpak die erop gericht is optimaal gebruik te maken van innovatie om de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren.

Na Barcelona en Nantes heeft de Belgische universiteitsstad deze prijs ontvangen in het kader van het Horizon 2020-programma, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. De vijf andere finalisten waren Cluj-Napoca (Roemenië), Espoo (Finland), Helsingborg (Zweden), Valencia (Spanje) en Wenen (Oostenrijk). Zij ontvangen elk 100.000 euro.

Betrokken burgers

Jarenlang heeft Leuven gedurfde innovaties opgezet door zijn inwoners uit te nodigen belangrijke maatschappelijke kwesties aan te pakken: klimaatverandering, kringloopeconomie, gezondheidszorg, onderwijs, …

Zo heeft de stad via verschillende workshops, commissies en verenigingen een innovatief en voorbeeldig samenwerkingsmodel ontwikkeld met overheden, particuliere en academische partners en burgers. Dit model is zojuist door de Europese Commissie bekroond en zal een laboratorium van de toekomst worden. Mohamed Ridouani (sp.a), burgemeester van Leuven: “Onze missie is om de weg te wijzen naar een duurzame en welvarende toekomst met en voor iedereen.”

Hier zijn enkele van de meest originele Leuvense initiatieven die de aandacht hebben getrokken van het Horizon 2020-programma.

Leuven 2030

TOWARDS A CLIMATE-NEUTRAL FUTURE

Towards a climate-neutral future

600 partners, zowel privé als publiek, werken aan een klimaatstrategie: koolstofneutraliteit, betrokkenheid van de burgers, stadsvernieuwing, …

Leuven MindGate

Deze innovatiecluster bestaat uit bedrijven, instellingen, overheden en diverse verenigingen. Het doel is om een pool van talent te ontwikkelen op het gebied van gezondheid, hoogwaardige technologie en creativiteit. Zoals hun site zegt: “What happens in Leuven…changes the world“.

De creatie van een “klimaatstraat”

De Frederik Lintsstraat is de afgelopen jaren het toneel geweest van indrukwekkende stedelijke vergroening: duurzame woningen, initiatieven ten gunste van mobiliteit en verantwoorde en lokale consumptie, de wederopbouw van sociale banden …

Leuven Helps

Dit samenwerkingsplatform is ontstaan tijdens de Covid-crisis. Het verbindt enkele duizenden burgers die moeilijkheden ondervinden met vrijwilligers die beantwoorden aan de geuite behoeften.   

De burgemeester van Leuven wil de dynamiek van zijn stad zo veel mogelijk versterken en overweegt om een City Transformation Academy op te richten die als stedelijk laboratorium voor de toekomst zou kunnen dienen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord