MENU
Bale © Herzog & de Meuron

Basel: leren en consumeren op één plek?

Barcelona © Kaspars Upmanis-

Barcelona, steeds meer voetgangers

Atrium © Ronald Lu & partners

15 december 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie

Wonen en werken in de kantoren van morgen

Divercitymag nodigt je uit Mindplace te verkennen, heruitgevonden kantoorruimtes die voldoen aan de eisen van bedrijven en bewoners voor meer comfort en veiligheid.

Het in Hongkong gevestigde kantoor Ronald Lu & Partners heeft zojuist een origineel en ambitieus plan voor nieuwe werkruimtes onthuld. Kantoren die volgens de ontwerpers “de werkefficiëntie zullen verbeteren, zich zullen richten op duurzaamheid en zullen voldoen aan de algemene behoeften van de werknemers.

Een reeks innovaties maakt het mogelijk zowel energie te besparen als de veiligheid van de werknemers te verbeteren.

Contactloos

Dankzij sensoren en apps, die zijn afgeleid van de mobiele telefonie, zullen medewerkers in staat zijn om te bewegen zonder ook maar één handvat aan te raken. Bovendien zullen “éénrichtingssanitairegangen” het mogelijk maken om de temperatuur te testen en UV-desinfectie toe te passen.

Vensters openen

In tegenstelling tot de huidige gebouwen die vaak de toegang tot ramen verhinderen, heeft Mindplace tal van balkons en ramen die open gaan, wat de inname van verse lucht verhoogt, het gebruik van airconditioning vermindert, maar het ook makkelijker maakt om toegang te krijgen tot nabijgelegen groene ruimtes. Op die manier zijn de binnen- en buitenomgeving meer met elkaar verbonden, wat de levenskwaliteit op het werk aanzienlijk kan verbeteren.

Gepersonaliseerde sanitaire voorzieningen

Weg zijn de mannen/vrouwentoiletten en gedeelde wastafels. Mindplace biedt individuele, genderloze, contactloze ruimtes (alles is geautomatiseerd) die tussen elk gebruik worden ontsmet aan de hand van UV-C-stralingstechnologie.

  • Balconies © Ronald Lu & partners
    Balconies © Ronald Lu & partners
  • Atrium © Ronald Lu & partners
  • Atrium © Ronald Lu & partners
    Atrium © Ronald Lu & partners

Inspirerende en veilige ontmoetingsplekken

Er zijn overal grote atriums waar werknemers kunnen praten en samenwerken, in alle veiligheid (hoge plafonds, verluchting …). Maar de faciliteiten zullen ook een sportclub, yogastudio, loopbaan op het dak, zwembad en zelfs een openbare tuin omvatten. Allemaal elementen die tegelijkertijd ontspanning, gesprekken en samenwerking bevorderen.

Met Mindplace, een woord geïnspireerd op “workplace”, stellen de ontwerpers een oplossing voor die niet alleen tegemoet komt aan de economische behoeften van bedrijven maar ook aan de mentale en fysieke behoeften van werknemers. Dit project is veel meer dan een kantoorruimte: het is “een holistische plek waar werk, spel, creatie en socialisatie samen plaatsvinden, in alle comfort, veiligheid en rust“.

Deel dit artikel:

Tags: ,

Geef een antwoord