MENU

Duitsland: een spectaculaire architectonische transformatie ten behoeve van de...

Deichman Bjørvika © Einar Aslaksen

Oslo: een bibliotheek met de blik op de stad

Urban Farm © Chuttersnap

13 september 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Zal agritectuur binnenkort onze steden voeden?

Naarmate de wereldbevolking groeit, natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt om voedsel te produceren steeds meer bedreigd worden door klimaatverandering en de stedelijke expansie meer en meer plaats blijft innemen van landbouwgrond, is het dringend nodig creatievere oplossingen te vinden om voedsel te verbouwen, te verdelen en te consumeren.

Henry Gordon Smith

Henry Gordon Smith

De beroepen waarop we zullen moeten vertrouwen om een meer zekere toekomst op het gebied van voedsel op te bouwen? Architecten, stedebouwkundigen… maar ook boeren. Sinds 2011 schrijft de Brit Henry Gordon-Smith hierover. Hij heeft een sleutelwoord uitgevonden om deze onmisbare toenadering tussen deze disciplines te symboliseren agritectuur.

De Brit en zijn team trainen en adviseren jonge ondernemers door hen beter voor te bereiden op de realiteit van het runnen van een stadslandbouwbedrijf. Agritecture is ’s werelds eerste adviesbureau voor stedelijke landbouw geworden, met meer dan 130 klanten in meer dan 50 steden.

  • FutureCity Food Hub © Chris Jones, Brian McCarthy
    FutureCity Food Hub © Chris Jones, Brian McCarthy
  • Retail Apocalypse © Zeynab Matar, Andrea Baraggia, Mohamed Adel El Begermie
    Retail Apocalypse © Zeynab Matar, Andrea Baraggia, Mohamed Adel El Begermie

Utopie? Nee, stadsboerderij!

In 2021 riep Agritecture architecten en ontwerpers op om na te denken over toekomstige stedelijke voedselscenario’s. Voorbeelden van deze innovatieve concepten zijn:

  • Paramus (New Jersey, VS): de ombouw van een Ikea-parking tot een stedelijke boerderij, met serres, verticale boerderijen en gemeenschapsruimten
  • Retail Apocalypse: een voormalig slachthuis in Milaan werd omgetoverd tot een stadsboerderij, gecombineerd met een originele winkelervaring
  • FutureCity Food Hub (Cork, Ierland): het ombouwen van een gewone parkeergarage tot een voedselcentrum, met verticale binnenteelt en een serre op het dak
  • Mexico-Stad: in Altozano Querétaro, een wooncomplex waar woningen harmonieus samengaan met grote groene ruimten, werd apparatuur geïnstalleerd voor veerkrachtige voedselproductie en kwam er een farm-to-table restaurant. 85% van het land heeft momenteel last van droogte, wat het vermogen van boeren om voedsel te produceren bedreigt.

Al deze projecten, en vele andere, zijn te ontdekken op de website van Agritecture.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord