MENU

Een psychiatrisch ziekenhuis drijvend op het water

Architectuur aangepast aan slechthorenden

18 mei 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie

Zelfs beton leeft!

Wat als we bacteriën gebruikten in de bouw? Dit is geen remake van een slechte science-fiction film, maar een bezoek aan de Universiteit van Colorado. Voor een fascinerende doorbraak in de wereld van de bioklimatische architectuur.

Zullen we in de toekomst stedelijke ontwikkelingen zien op basis van technieken die levende materie gebruiken? Men kan serieus beginnen nadenken over deze vraag na deze nogal spectaculaire academische ontdekking : een nieuw bouwmateriaal dat reageert door fotosynthese.

Een zelfgenezende pasta

Een boog gemaakt door het team van onderzoekers aan de Universiteit van Colorado, met behulp van dit nieuwe “levende” bouwmateriaal. © CU Boulder College of Engineering & Applied Science

Beton is een materiaal dat gemakkelijk te gebruiken is. Het is sterk, betrouwbaar, gemakkelijk te inspecteren (daarom is het meestal niet geschilderd). Maar het heeft wel één grote vijand en dat is water. Dat kan op lange termijn scheuren creëren. Die scheuren verzwakken het gebouw zelf niet maar kunnen op lange termijn wel leiden tot corrosie van de armaturen en uitdroging of erosie aan de oppervlakte.

Het idee werd ontwikkeld door het team van Dr. Will Srubar van de Colorado University en bestaat erin om in het beton een element te injecteren dat diens ‘foutjes’ zal herstellen. Aan dit “verbeterde” beton worden enkele bestanddelen toegevoegd, zoals biologisch afbreekbaar calciumlactaat, wat in water oplosbaar is. Andere elementen van deze zelfgenezende pasta: gelatine en fotosynthetische bacteriën. Deze bacteriën vangen het zonlicht op en maken calciumcarbonaat aan, het basisingrediënt van beton.

Wanneer dit “nieuwe” beton scheurtjes vertoont, laat het een capsule vrij die de spleten dicht, zodat de structuur wordt beschermd tegen de natuurlijke elementen. Maar dat is niet alles: dit levende beton kan ook CO2 in de lucht absorberen.

In de afgelopen jaren heeft de bioklimatologische architectuur de mogelijkheden van het gebruik van materialen met een lage milieu-impact benadrukt. En het lijdt geen twijfel dat dit “levende beton” goede dagen voor de boeg heeft, als we er echter in slagen om deze academische bekwaamheid om te zetten in een industrieel proces.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord