MENU

Hoe Brussel zijn duurzame wijken wil ontwikkelen

Norman Foster wilde een Tulp in Londen planten.

13 september 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Mobiliteit, Vastgoed

Zes gemeenten in Brussel engageren zich voor rustigere straten

In samenwerking met de huidige Bouwmeester hebben zes gemeenten zojuist een gids gepubliceerd over goede praktijken bij de herontwikkeling van “lokale” straten. Zij hopen dat hun minipleidooi zal worden gevolgd door anderen op regionaal niveau.

Lokale straten vormen meer dan 50% van de stedelijke structuur en spelen daarom een beslissende rol in het stadsleven. In Brussel krijgen ze een nieuwe look. Met als kernwoorden: vermindering van de snelheid, een betere verdeling voor de transportmodi en meer groen. Deze brochure, “Espace Publiek: 10 ontwerptips voor de gewone straat”, wil aanzetten tot een ambitieuzer beleid op het vlak van de herinrichting van lokale straten. En voor alle toekomstige werkzaamheden heeft het ook modellen die de verschillende ambities illustreren.

Een nieuwe samenwerking

Dit boekje is het resultaat van een ongekende samenwerking tussen de teams van Kristiaan Borrett, de huidige Bouwmeester, en de schepenen van zes gemeenten (Stad Brussel, Elsene, Sint-Gillis, Jette, Anderlecht en Koekelberg). Het is ook een gelegenheid om zich uit te spreken over een aantal van de moeilijkheden die gemeenten vaak ondervinden in hun beleid. Een voorbeeld? “We hebben het altijd al zo gedaan”.

Dit vademecum bevat een aantal innovatieve voorstellen zoals het voorstel systematisch het asfalt van parkeerplaatsen op straat te vervangen door een ander materiaal zodat de rijbaan nauwer lijkt. Het wordt op het juiste moment gepubliceerd voor een aantal gemeenten zoals Sint-Gillis dat een nieuw verkeersplan voor de straten rond het Zuidstation wil maken zodat er minder verkeer komt en er minder hard wordt gereden.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord