MENU

Onderzoek: een ”wonder” beton om gebouwen te koelen

Onderzoek: bakstenen van sigarettenpeuken

© Foster + Partners

30 maart 2021 Comments (0) Andere, Cultuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Zwitserland: een project dat het sociaal weefsel terugbrengt

Een geweldig idee dat menselijke activiteit terug naar het centrum brengt, in een regio die jaar op jaar minder inwoners telt. 

Het InnHub La Punt-project is een innovatiecentrum in het hart van de Engadin-vallei, in de Zwitserse Alpen. Het gebouw van 6.000 m2, ontworpen door Foster + Partners, omvat werk- en seminarieruimtes, sportfaciliteiten, winkels en een restaurant. 

Het project, dat naar verwachting in 2022 zal worden voltooid, is ontstaan uit het idee om menselijke activiteit te laten herleven in het kleine stadje La Punt, dat jaar na jaar minder inwoners telt. Een functionele en sociale mix (woningen, kantoren, winkels, vrijetijdsbesteding) is vaak van essentieel belang voor de verdere bloei van een wijk. InnHub La Punt, gelegen aan de ingang van de stad, is gericht op zowel de lokale bevolking als toeristen, techbedrijven, start-ups en universiteiten. Het ontwerp is geïnspireerd op het concept van “derde plaats”, sociale omgevingen na de thuisplek en de werkplek.  

© Foster + Partners

© Foster + Partners

Sociale, ecologische en economische duurzaamheid

De doelstellingen van de operatie zijn veelvoudig en nuttig: de welvaart verhogen, nieuwe jobs creëren, ambachten en lokale producten nieuw leven inblazen, nieuwe werknemers en innovatieve ideeën naar de vallei lokken.Het gebouw is een schoolvoorbeeld van alles wat architectuur en constructie te bieden heeft op het gebied van duurzaamheid. We denken in het bijzonder aan: 

  • een dak dat productiesystemen voor hernieuwbare energie combineert met fotovoltaïsche panelen, geplaatst op hellende oppervlakken om sneeuwophoping te voorkomen en tot een derde van de totale energievraag van het gebouw te genereren; 
  • een geothermische warmtepomp bedoeld om warmte te leveren tijdens koude periodes; 
  • verminderd waterverbruik, met hergebruik van sneeuwsmeltwater en afvalwater; 
  • materialen van lokale oorsprong met een laag koolstofgehalte, in het bijzonder het hout dat zal worden gebruikt voor de constructie, ramen, dak, meubels, enz. 

Het is duidelijk: InnHub La Punt komt op het juiste moment om een regio nieuw leven in te blazen door menselijke interactie en creativiteit terug te brengen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord