MENU
SimCity

Steden en videogames: cybercity of smart city?

The Curv-Vancouver

In Vancouver komt het hoogste passieve gebouw ter wereld

1 juli 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

In het 20e arrondissement van Parijs biedt de crèche aan de Rue de la Justice 99 bedden en een kinderdagverblijf met 40 zitplaatsen. Het ronde silhouet wordt omringd door een luchtige houten superstructuur die het gebouw coherentie, lichtheid en licht geeft en tegelijk het grondoppervlak beperkt. 

Om te voldoen aan de behoeften van kinderopvangplaatsen, ondanks het tekort aan grond, wilde het stadhuis van Parijs een crèche bouwen op een perceel van 2.740 m2 dat was gereserveerd voor sociale huisvesting en een beschermde groene ruimte. 

Tot nu toe niets ingewikkelds… behalve dat, om de groene ruimte te beschermen, het voor de crèche gereserveerde grondoppervlak niet groter mocht zijn dan 330 m2. BFV Architects ging de uitdaging aan door een project voor te stellen dat even atypisch als verticaal is. Het project telt 4 verdiepingen, en heeft een klein grondoppervlak. De totale oppervlakte bedraagt 1198 m2. 

Creche Paris

Crèche de la rue de la Justice

Een cocon voor de kleintjes

Wat de externe waarnemer opvalt als hij naar de crèche kijkt, is de perfecte integratie in de omgeving. Het ontwerp, de verbluffende gevel en het groene dak maken het tot een natuurlijk element van het landschap.

De crèche aan de rue de la Justice is een gigantische bakermat van hout en glas, alles in rondheid en verticaliteit, en is bedekt met 630 afgedankte deuren. Deze spectaculaire houten veter vormt een echte cocon, die zowel open als beschermend is.  

Grote balkons, beveiligd met stalen netten, bieden op elk niveau buitenspeelruimte. De begane grond herbergt een schaduwrijke tuin, terwijl het bovenste niveau leidt naar een daktuin. Die wordt beschermd tegen de grillen van het weer door een pergola die de fotovoltaïsche panelen ondersteunt.

Een aangename mix van duurzaamheid, sociale aspecten en design

Dezelfde zorg voor duurzaamheid en circulariteit werd ook binnen gerespecteerd, dankzij de nobele en duurzame materialen die het geheel een zachte en rustgevende sfeer geven, die bijzonder geschikt is voor de kleintjes.

In een dynamische circulaire economie waar je meer met minder moet doen, is de Crèche Justice het symbool van de vernieuwing van de wijk en bewijst ze dat de vereisten van elegantie, kostenbeheersing, milieuprestaties en optimalisatie perfect op elkaar kunnen aansluiten. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord