MENU
Oceanix Busan

Oceanix, het onwrikbare drijvende dorp dat bestand is tegen...

Groene obligaties om te slagen in de koolstoftransitie

26 augustus 2022 Comments (0) Milieu, Technologie, Vastgoed

Een nieuwe standaard voor het koolstofvrij maken van gebouwen in het VK

Volgens de Whole Life Carbon Roadmap van de Green Building Council is bijna een kwart van de CO2-uitstoot in het Verenigd Koninkrijk direct afkomstig van gebouwen. Deze bevinding heeft ertoe geleid dat de belangrijkste spelers in duurzaam bouwen een uniforme standaard voor uitstootmanagement hebben ontwikkeld.

Net Zero Carbon Buildings

Net Zero Carbon Buildings

Negen van de belangrijkste organisaties die zich inzetten voor een verantwoorde bouwsector hebben hun krachten gebundeld om deze standaard te ontwikkelen, die “Net Zero Carbon Buildings” heet. Onder hen: Building Better Partnerships (BBP), Bre, die de Breeam-methode voor duurzaamheidsbeoordeling heeft ontwikkeld, de Carbon Trust, het Chartered Institution of Building Engineers (CIBSE), het Institution of Structural Engineers (IStructE), Leti, het netwerk van professionals op het gebied van groen bouwen, het Royal Institute of British Architects (RIBA), het Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) en de UK Green Building Council (UKGBC). 

Geen net zero zonder de gebouwen aan te pakken

De stuurgroep is van mening dat er geen geloofwaardige weg is naar net zero als de uitstoot van gebouwen niet wordt aangepast. De stuurgroep is van plan de nieuwe norm toe te passen op nieuwe en bestaande gebouwen door die prestatiedoelstellingen te geven. Het doel: koolstofneutraliteit tegen 2050. De standaard zal ook betrekking hebben op de levering van hernieuwbare energie en het management van de resterende uitstoot, inclusief offsetting.

Julie Hirigoyen - UKGBC

Julie Hirigoyen – UKGBC

“Door samen te werken zullen we de huidige dubbelzinnigheden rond deze soms misbruikte termen wegnemen en zo een gemeenschappelijk begrip ontwikkelen, gebaseerd op duidelijke prestatiedrempels en in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van het land”, zegt Julie Hirigoyen , voorzitster van de UKGBC.

Ambitieuze doelstellingen van de overheid

Op de laatste COP26-klimaatconferentie in Glasgow kondigde de regering nog ambitieuzere milieudoelstellingen aan dan het het EU-wetgevingspakket Fit for 55. Londen is van plan de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 met 78% te verminderen, terwijl de EU een doelstelling van -55% tegen 2030 heeft.

Net Zero Carbon

Net Zero Carbon

De Britse regering had ook aangekondigd de Britse financiële sector en de City of London tegen 2023 volledig koolstofvrij te willen maken door de regelgeving te verstrengen. Bovendien heeft het parlement in Westminster onlangs een investeringsplan van 345 miljoen euro goedgekeurd om bedrijven te helpen hun broeikgassen te verminderen en hun efficiëntie te verbeteren. In 2030 zullen bedrijven dankzij dit programma naar verwachting € 1 miljard per jaar besparen op energiekosten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een antwoord