MENU
© Henrik

Brusselse architecten maken zich druk over de stedenbouwkundige situatie...

Castlefield viaduct sky Park - Manchester

Victoriaans viaduct in het openbaar park van Manchester omgebouwd

3 januari 2023 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Het stadhuis van Lissabon heeft een energierenovatie achter de rug

Als enig erfgoedpand in Portugal waar ingrijpende maatregelen de energieprestaties moeten verbeteren, betekende dit project een belangrijke stap in het Sharing Cities programma en een succes in strijd tegen de klimaatopwarming van Lissabon. 

Het door architect Domingos Parente da Silva ontworpen en in 1880 voltooide stadhuis van  Lissabon wordt beschouwd als een van de meest iconische gebouwen van Portugal. Tot voor kort behoorde het tot de vijf meest energieverslindende gebouwen in de metropool. In 2016 besloot het stadsbestuur dan ook tot een volledige energierenovatie. 

Die renovatie werd uitgevoerd in het kader van het Europees programma Horizon 2020 Sharing Cities, dat open source oplossingen gebruikt om steden duurzamer te maken en het welzijn van burgers te verbeteren. Sharing Cities kreeg 24 miljoen euro subsidies van het Europees onderzoeksprogramma Horizon 2020. 

Betere energieprestaties met respect voor de architectuur

Volgens Sharing Cities verbruiken openbaren gebouwen in de EU gemiddeld 40 % méér energie dan residentiële panden. Het project in Lissabon wilde aantonen dat hun energieprestaties kunnen verbeteren zonder afbreuk te doen aan hun architectuur en hun originele kenmerken.

 ‘Historische gebouwen worden meestal gezien als moeilijk te renoveren, maar de energierenovatie in het stadhuis van Lissabon is een perfect voorbeeld van wat mogelijk is,’ stelt David Cunha, hoofdadviseur informatietechnologieën en digitale transformatie aan de Stad. 

Lisbon Municipality solar

Lisbon Municipality solar

Op basis van de bestaande plannen werd een 3D-model gemaakt om een beeld te krijgen van de basiskenmerken van het gebouw (bouwmaterialen, bestemming en bewoning, verlichting, verwarming, koeling, …). Met behulp van simulatiesoftware, hielp het 3D-model om de renovatiestrategie te bepalen en de meest respectvolle oplossingen te kiezen. 

Gekozen oplossingen en resultaten

De interventies hadden betrekking op de vervanging de systemen voor verwarming, ventilatie en klimaatregeling door een modernere en beter presterende installatie, de vervanging van bestaande lampen door LED én de installatie van zonnepanelen. De enige structurele ingreep was de restauratie van de ramen. Het pand beschikt voortaan ook over een beheersysteem voor duurzame energie: SEMS (Sustainable Energy Management System), dat door Sharing Cities werd ontwikkeld.

De energieprestaties van het pand worden nu opgevolgd. Uit de recentste gegevens blijkt dat er 36 % energie wordt bespaard. Het totale elektriciteitsverbruik op het net daalde van  500 MW (in 2016) tot minder dan 250 MW (in 2019). ‘ De aanzienlijke energiebesparingen in het stadhuis van Lissabon wijzen de weg voor andere steden die met gelijkaardige uitdagingen rond de duurzaamheid van historische gebouwen worden geconfronteerd,’ bevestigt Nathan Pierce, directeur van het Sharing Cities programma.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord