MENU
Ikea Vienna

IKEA opent zijn eerste exclusieve voetgangerswinkel in Wenen

Prospect Place - Battersea power station by Frank Gehry

Battersea Power Station zal Londen weer verlichten

© Daryan Shamkhali

5 oktober 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Vastgoed

Hoe buurten voor gemengd gebruik de criminaliteitscijfers kunnen verlagen

Een van de aanbevelingen om de leegloop van stadscentra te bestrijden zijn buurten voor gemengd gebruik. Maar de mix van woningen, bedrijven, winkels en vrijetijds- en vrijetijdsplaatsen speelt ook een belangrijke rol in het bestrijden van criminaliteit, wat vooral verlaten buurten treft.

Hoewel er wereldwijd nog nooit zoveel inwoners in stedelijke centra zijn geweest, lopen heel wat Europese stadscentra leeg. Door Covid-19 en de gevolgen ervan zijn stadsbewoners bang vroeg of laat opnieuw in lockdown te moeten gaan in krappe appartementen. Hierdoor werd de uittocht versterkt.

Om het proces te stoppen, moeten alle aspecten van stedelijke ontwikkeling onder de loep worden genomen. De aantrekkelijkheid van een stadscentrum hangt af van de diversiteit: winkels, restaurants, woningen, culturele plaatsen, groene ruimtes … die bereikbaar zijn te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dit wordt “gemengd gebruik” genoemd. 

© Craig Mc Lachlan

© Craig Mc Lachlan

Quartier animé, quartier sécurisé

Bovendien versterken wijken voor gemengd gebruik de sociale banden en verminderen ze de (echte of gepercipieerde) onveiligheid, wat precies een van de oorzaken is van deze achteruitgang. 

Al in 1961 pleitte Jane Jacobs in The Death and Life of Great American Cities voor wijken op menselijke schaal waarvan de veiligheid zou worden gegarandeerd door de waakzaamheid van de inwoners. Een idee dat Oscar Newman in de jaren 70 opnam in zijn concept van verdedigbare ruimte.

Een studie van de University of Pennsylvania Law Review toont aan dat buurten waarin op alle uren van de dag leven is, veel veiliger zijn dan andere. Gemengd gebruik is daarom duidelijk een belangrijk aspect van de levenskwaliteit in stedelijke gebieden. 

Stedenbouw om stadscentra te redden

Volgens het PUCA (Plan Urbanisme Construction Architecture), een Franse interministeriële dienst, “schuilt achter de kwestie van veiligheid die van levenskwaliteit”. Die hangt af van comfort, netheid, groene ruimtes… maar ook van veiligheid. Stuk voor stuk aspecten die deeluitmaken van goed doordachte stedenbouw.

In 2018 lanceerden Brussel en vier andere steden (Barcelona, Medellín, Montreal en Seoul) het project Rethinking the Future of Metropolitan Public Space, om de stad opnieuw uit te vinden en aangenamer, inclusiever, veerkrachtiger en duurzamer te maken. Het eindrapport wordt de komende maanden verwacht. 

Maar wat voor de deelnemende steden al zeker is, is dat openbare ruimtes de pijlers zijn van onze gemeenschappen. Ons welzijn, ons sociaal evenwicht en bijgevolg de toekomst van onze metropolen, hangen af van hun vitaliteit.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord