MENU
Smart City Expo World Congress

Smart City Expo World Congress strijkt voor de...

Warschau gaat de uitdaging van decarbonisatie aan

Cirkel Solar Biennale Easmusbrug

19 oktober 2022 Comments (0) Andere, Cultuur, Technologie

The Solar Biennale doet de zon schijnen over Rotterdam

Op initiatief van ontwerpsters Marjan van Aubel en Pauline van Dongen stapt The Solar Biennale af van de technologische en economische benadering van zonne-energie en plaatst de mens opnieuw centraal.  

Op elk uur van de dag stuurt de zon voldoende energie naar de aarde om onze planeet een heel jaar te bevoorraden. Die energie benutten is cruciaal om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te doen dalen. Sommige milieuspecialisten maken zich echter zorgen over de enorme aardoppervlakten die in dat kader voor zonneboerderijen vrijgemaakt zouden moeten worden. 

Om daar tegen in te gaan, organiseren de Nederlandse ontwerpsters Marjan van Aubel en Pauline van Dongen The Solar Biennale. ‘Het bestaande discours rond zonne-energie wordt sterk gevoed vanuit technologisch en economisch oogpunt,’ oordeelt Pauline van Dongen. ‘Volgens ons kan er pas écht wat veranderen als we een duurzame toekomst met zonne-energie omarmen. Dat kan vanuit een meer culturele invalshoek met aandacht voor menselijke en ecologische waarden die nu al te vaak over het hoofd worden gezien.

  • The Circle - Prins Alexanderplein © Lindy Hengst
    The Circle - Prins Alexanderplein © Lindy Hengst
  • The Circle - Middellandplein © Lindy Hengst
    The Circle - Middellandplein © Lindy Hengst
  • The Circle - Erasmusbrug © Lindy Hengst
    The Circle - Erasmusbrug © Lindy Hengst
  • The Circle - Noordplein © Lindy Hengst
    The Circle - Noordplein © Lindy Hengst

Zonne-energie als kunst 

Toen beide ontwerpsters elkaar ontmoetten, beschouwden ze zonne-energie in het kader van kunst en design. ‘Naast de technologische en economische aspecten kunnen we bijdragen tot het gebruik van de zon in verschillende artistieke disciplines,’ vertelt Marjan van Aubel. Beide ontwerpsters werkten al aan de integratie van zonnecellen in alledaagse voorwerpen:  van Dongen legde zich toe op mode en accessoires, terwijl van Aubel lampen, tafels en glasramen creëerde die kleine toestellen van energie kunnen voorzien.

Door designers, architecten en kunstenaars mee te nemen in de transitie naar hernieuwbare energieën, hoopt The Solar Biennale een alternatieve ‘zonnerevolutie’ te ontketenen, waarin dagelijkse voorwerpen, meubels, accessoires en zelfs gebouwen met zonnecellen worden uitgerust. 

Het evenement wil aantonen dat zonne-energie deel kan uitmaken van het DNA van onze producten en onze bouwomgeving. En dat met het oog op een duurzame energievoorziening. Die visie zou mensen in staat stellen in hun eigen energiebehoeften te voorzien en niet langer afhankelijk te zijn van elektriciteit die vanop grote afstand wordt aangevoerd.

Naar een zonnerevolutie

Het Nieuwe Instituut van Rotterdam, opgericht om te zorgen voor meer waardering voor het cultureel en sociaal belang van architectuur, design en digitale cultuur, ontvangt deze eerste editie. Zo krijgen creatievelingen en wetenschappers de kans om samen te werken en een toekomst te bedenken waarin alles op zonne-energie werkt. 

De centrale tentoonstelling op The Solar Biennale kan vanaf september 2022 worden bezocht. Daarnaast is er een programma met zes weken vol seminaries en praktische workshops, met de Dutch Design Week (van 22 tot 30 oktober 2022) als hoogtepunt.

In de hoop hun visie op zonne-energie tot ver buiten de grenzen van het evenement te laten doordringen, onderhandelen van Aubel en van Dongen met het Nieuwe Instituut en de stad Rotterdam om het museum in de toekomst volledig op zonne-energie te laten draaien.  Om uiteenlopende perspectieven rond onze relatie met de zon te openen, hopen beide initiatiefneemsters de toekomstige edities van de biënnale in verschillende landen te kunnen organiseren. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord