MENU
Eden Tower

Frankfurt: de tuinen van Eden Tower

Creche Paris

SimCity

1 juli 2022 Comments (0) Andere, Milieu, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

Steden en videogames: cybercity of smart city?

Sinds het verschijnen van Sim City in 1989 hebben simulatiespellen het vermogen van spelers getest om steeds complexere systemen in evenwicht te brengen. Zo erg zelfs dat veel Smart Cities er nu door worden geïnspireerd om te voldoen aan de behoeften en eisen van hun bewoners.

Waarschijnlijk herinneren enkel gamers het zich nog. Maar iedereen probeerde ooit wel eens tevergeefs het vuur van zijn mooiste toren te blussen of wachtte op het bevoorradingskonvooi dat werd vertraagd door een wilde kattenaanval georganiseerd door boze havenarbeiders?

In die tijd boden stadssimulatoren alleen parameters aan die niet erg variabel en heel (te) eenvoudig waren. Games van de nieuwste generatie hebben een niveau van complexiteit en een zekere mate van realisme bereikt die heel dicht bij de realiteit van een echte stad liggen. Met de geleidelijke opkomst van de zorgen van burgers (mobiliteit, energie, werkgelegenheid, afvalbeheer, enz.), zijn videogames snel geëvolueerd. Ze nemen nieuwe criteria op die aansluiten bij de verwachtingen van spelers. Terwijl lonen en de kosten van levensonderhoud nog steeds deze kleine virtuele wereld aandrijven, speler er ook andere elementen mee. 

Wanneer virtual reality werkelijkheid wordt

Milieu, goed bestuur, economie, sociale cohesie, internationale invloed, technologie …: stedenbouwkundige games hebben deze indicatoren toegevoegd die nu ook te vinden zijn in rapporten zoals IESE Cities in Motion.

Net als bij gemeenteraden moeten spelers een steeds groter aantal steeds moeilijkere taken aanpakken. Tegenwoordig zijn videogames zoals City Skylines, Utopia, Caesar of Tropico zo geavanceerd dat de echte digitale beheersystemen van grote steden zijn gemaakt met behulp van deze spellen als voorbeeld. 

Smart Cities gebruiken nu vaak digitale modellen die zijn geïnspireerd op de hyperrealistische modellen van deze management- en strategiespellen. Zo erg zelfs dat men zich kan afvragen of fictie of (virtuele) realiteit de andere heeft overtroffen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord