MENU
Liverpool street - © Hopkins-architects - London

Het nieuwe leven van Liverpool Street 100

© Henrik

Brusselse architecten maken zich druk over de stedenbouwkundige situatie...

12 december 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie, Vastgoed

Street art maakt steden veiliger

Na Glasgow, Londen en Amsterdam, komen straks 19 andere Europese steden in aanmerking voor subsidies van de filantropische Bloomberg Stichting. Die wil via street art stadscentra dynamiseren en de veiligheid van voetgangers verhogen.  

Het Asphalt Art Initiative liet zich inspireren door de inspanningen die  Michael R. Bloomberg als burgemeester van  New York (2002-2013) leverde om de veiligheid van voetgangers te verbeteren en de straten van de stad nieuwe impulsen te geven. Het initiatief loopt niet alleen in New York. Het werd eerder al uitgetest in 41 Amerikaanse steden als Pittsburgh en Kansas City én drie Europese steden (Glasgow, Londen en Amsterdam).

Na de bemoedigende resultaten in de Verenigde Staten breidde Bloomberg Philanthropies het initiatief ‘Asphalt Art’ uit naar 19 andere Europese steden, waaronder Brussel (België), Firenze, Prato en Rome (Italië), Cluj-Napoca (Roemenië) en Gdynia (Polen). Al die steden kunnen tot 25.000 USD ontvangen voor de realisatie van artistieke projecten. 

Fresco’s die levens redden

Daarnaast krijgen ze technisch advies van de experts van Bloomberg Associates. In de praktijk zullen de geselecteerde steden eigen maatregelen moeten implementeren tegen vandalisme en vervuiling door overdreven snelheid. Tegelijk kan de veiligheid van voetgangers worden verbeterd door in  het oog springende schilderingen op het wegdek, oversteekplaatsen en voetpaden.

De introductie van street art in de openbare ruimte streeft immers niet alleen een esthetisch doel na. Uit de resultaten van reeds gerealiseerde Asphalt Art projecten in de VS blijkt dat die kunstwerken de veiligheid van voetgangers ten goede komen, zeker in combinatie met andere maatregelen (zoals de heraanleg van voetpaden).

Asphalt Art - Before After

Asphalt Art – Before After

Verbazende resultaten!

Een studie in opdracht van Bloomberg Philanthropies met betrekking tot 22 al bestaande Asphalt Art projecten in vijf Amerikaanse staten bracht aan het licht dat ‘gebruikers door kleurrijke motieven worden gestimuleerd en daardoor alerter reageren.’ Het aantal incidenten daalde zo met om en bij de 17 %. 

Dat blijkt vooral het geval voor voetgangers en fietsers. Volgens de studie daalde het aantal incidenten met gemotoriseerde voertuigen aanzienlijk na het aanbrengen van street art. Zo daalde het aantal ongevallen met voetgangers en fietsers met 50 %. Conflicten tussen chauffeurs en voetgangers zouden met 25 % zijn gedaald, terwijl blijkbaar 27 % meer chauffeurs aan voetgangers voorrang verleenden.

Volgens Janette Sadik-Khan, de voormalige transportverantwoordelijke van de Stad New York en consulente voor vervoer en stadskwesties bij Bloomberg Associates, brengen dergelijke projecten ‘mensen niet alleen dichter bij elkaar, maar maken ze de straten ook veiliger. Over de hele wereld worden steden aangemoedigd om hun eigen Asphalt Art meesterwerken te schilderen.’ 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord